2min

Tags in dit artikel

,

Prestaties

Uiteindelijk gaat het bij elke koeler natuurlijk om hetzelfde, de prestaties. Hoe presteert deze goedkoper koeler ten opzichte van de soms duurdere concurrentie.

Het testsysteem wat we gebruikte is wederom hetzelfde:
Testsysteem
Processor AMD Phenom II X6 1055T
Behuizing Coolermaster Testbench
CPU koeler Xigmatek Gaia (en de rest)
Videokaart PNY 9600GT OC XLR8
Geheugen 4 * 2GB Kingston DDR3
Moederbord Asus Crosshair IV Formula


Er is gekozen voor een high-end AMD-platform dat bestaat uit de hexacore 1055T en het Asus Crosshair IV Formula moederbord.
Om de onderlinge verschillen tussen de koelers duidelijker te maken hebben we de hexacore processor ook nog eens overgeklokt naar 4 GHz. Hierdoor verbruikt de processor aanzienlijk meer energie en dus stoot hij ook meer warmte af.

Idle-temperaturen werden bereikt door de computer voor 15 minuten te laten staan op de Windows 7 desktop, hier werd het gemiddelde genomen. Load-temperaturen kwamen tot stand door Prime95 te gebruiken en deze circa 15 minuten de Small FFT-test te laten uitvoeren. De temperatuur hiervan is het maximum.

De Gaia-koeler is uiteraard voorzien van zijn eigen ventilator.






Indien de temperatuur op 0 graden staat, betekent dit dat de koeler de processor niet koel genoeg kon houden en het systeem zichelf uitschakelde.




De prestaties vallen me allerminst mee. De Gaia heeft een stuk minder heatpipes en een kleiner koeloppervlak qua vinnen dan de Aegir. Toch weet deze CPU-koeler zeer redelijke prestaties neer te zetten en is hij ook in staat om de overgeklokte hexacore voldoende koel te houden.

Tijdens het testen van de Gaia was de bijgeleverde ventilator erg stil. Dat valt ook wel te herleiden uit het redelijk lage toerental.

Zoals gezegd kan je de Gaia ook voorzien van twee ventilatoren. In deze review is dat niet getest, daarmee kan wellicht nog enkele graden worden gewonnen.