The sunny side of Hong Kong
GraphicsAan de omgeving van Hong Kong is veel aandacht besteed. Wei begint zijn reis in één van de achterbuurten van deze geïndustrialiseerde stad. In deze achterbuurt is geen enkel krot, flat of boom hetzelfde, wat zorgt voor een sterke Aziatische sfeer die Sleeping Dogs het hele spel zonder uitzondering vast weet te houden. Als je later in het verhaal naar het rijke gedeelte van de stad trekt, beland je weer in een andere sfeer, wat de afwisseling van het spel alleen maar ten goede komt.

Hoewel het met de sfeer goed zit, zijn de graphics niet optimaal. Nu kunnen we dit ook niet verwachten van zo’n groot spel, maar een beetje meer aandacht hieraan had niet misstaan. Meer dan schoonheidsfoutjes kunnen we het desalniettemin niet noemen. We praten dan over wat ruwe hoeken en dat het beeld in de verte snel wazig wordt. Gelukkig laat dit spel zien dat graphics niet het belangrijkste punt in de gamewereld zijn, sfeer en variatie blijken veel belangrijker te zijn.
Het verhaal van onze undercoveragent wordt door middel van tussenfilmpjes verteld. Deze filmpjes zorgen ervoor dat je helemaal in het verhaal wordt gezogen, wat, je raadt het al, ook weer meewerkt aan de sfeer van het spel. Helaas is de lipsynchronisatie niet optimaal en zie je de lippen al bewegen voordat iemand wat vertelt. Een klein aandachtspuntje dat opvalt, maar zeker niet stoort.
Tijdens het vechten viel ons iets op wat je weinig ziet in andere spellen. Niet alleen Shen is gemotioncaptured, maar ook degene die Shen slaat. Eenvoudiger gezegd: degene die een stoot voor zijn hoofd krijgt zal daar op het juiste moment met heel zijn lichaam op reageren. We kunnen dus wel zeggen dat het spel een uitgebreid vechtsysteem kent met vette moves die je menigmaal moet gebruiken om jezelf in leven te houden.

Geluid
Het aparte, en tegelijkertijd ook het leukste aan dit spel, is de manier waarop de tussenfilmpjes zijn ingesproken. Hoewel er veel Engels wordt gesproken in Hong Kong, wil het hier en daar ook nog wel eens vorkomen dat er een Kantonees woord in het gesprek wordt gemengd. Meestal zijn dit scheldwoorden, wat mensen ook daadwerkelijk sneller in hun eigen taal zullen doen. Ook spreken de meeste inwoners van Hong Kong met een zwaar Engels accent, terwijl Wei Shen meer als een Amerikaan klinkt, wat natuurlijk logisch is, want hij is net terug uit de VS. Dit alles zorgt weer net voor dat extra Aziatische tintje.

Tijdens het rijden kan je de radio aanzetten. Spellen zoals GTA en Saint’s Row hebben meestal wel een omroeper bij elk station die de luisteraar moet entertainen met de meest foute uitspraken die je maar kan bedenken. Bij Sleeping Dogs is dit niet het geval. Je hebt wel een aantal radiozenders tot je beschikking, maar het enige wat zij afspelen is de gebruikelijke Chinese muziek. Dit past ook wel bij het serieuze karakter van het spel, want het leven in Hong Kong is totaal geen pretje…