Eerste indruk
Dat zit wel lekker…
Tijdens de eerste sessie werd ik aangenaam verrast door Freespire: het besturingssysteem had namelijk geen enkele moeite met het configureren van mijn draadloze netwerkverbinding, en dat is toch een heikel punt bij veel Linux-distributies. Bovendien heeft Freespire sowieso al heel wat ondersteuning aan boord: Flash-, Java-, Quicktime-, Real- en mp3-bestanden, geen van deze vormt een probleem. Het enige dat we op het eerste zicht moeten missen is ondersteuning voor RAR-archieven, maar na een bezoekje aan CNR (zie later) is ook dat weer opgelost.

…of toch niet?
Al snel volgen echter de eerste kleine probleempjes. Zo kan ik mijn scherm maximaal instellen op een resolutie van 1024*768 terwijl alle drivers juist geïnstalleerd zijn en bovendien krijg ik maar geen toegang tot mijn harde schijf. Na wat research blijkt dat beide problemen relatief eenvoudig op te lossen zijn: mijn externe harde schijf had een ntfs-3g-driver en wat aanpassingen in fstab nodig, terwijl ik voor het resolutieprobleem even moest knoeien met het xorg.conf-bestand. Beiden vormden voor mij geen probleem, ondanks mijn gebrek aan kennis van Linux, maar voor de gemiddelde Windows XP-gebruiker eindigt het Linux-avontuur hier.

De CNR-client
Verder zijn de broodnodige programma’s al meegeleverd met Freespire. Er is een e-mailclient, een browser, een IM-programma en ga zo maar door. Toch is het installeren van extra software geen probleem dankzij de gebruiksvriendelijke package manager CNR (Click ‘N Run). CNR is heel eenvoudig in gebruik, ook voor de Linux-leek. Je gaat naar CNR.com, kiest het softwarepakket, klikt op ‘Install Now’ en de meegeleverde CNR-client doet de rest. Bevalt deze package manager je niet, dan kun je nog altijd kiezen voor Synaptic of apt-get.

De banaan…
Toch zit het niet helemaal lekker met Freespire. De stabiliteit van het OS is namelijk zo brak als het liefdesleven van een gemiddelde banaan. Bij de eerste installatie van het besturingssysteem liep het om de haverklap vast. Daarom installeerde ik het voor een tweede keer, waarbij na een tijdjedezelfde problemen opdoken. Bij een derde installatie liep alles erg vlot de eerste dagen, maar na amper een dag of vier crashte het besturingssysteem finaal. Met enkel een cursor en een computer die verder dienst weigert lijkt het erop dat de kernel de geest heeft gegeven. Dit artikel is dan ook getypt in Windows XP.