3min

Tags in dit artikel

, ,

Gameplay, graphics en geluid

Gameplay


Racen. Zoals eerder gezegd draait het om het racen. Niets meer, niets minder. Toen ik dit spel voor het eerst speelde viel gelijk de directheid van de besturing me op. Alles gaat gewoon super vlot en de controller reageert heel direct.

De computertegenstanders zijn redelijk te noemen. Als je denkt vrolijk op kop te liggen zullen ze het niet laten om je een tikje te verkopen om op die manier weer de leiding te krijgen, maar echt bijzonder is het niet. Het komt echt aan op je eigen stuurkunsten.

Ook heeft Codemasters de Flashback-functie geintroduceert in Grid. Mocht je tijdens een race een gigantische stuurfout maken, of je wordt weer eens getorpedeerd door de tegenstander is het mogelijk via de herhaling terug in de tijd te gaan en gebruik te maken van een beperkt aantal "flashbacks". Zo kan je hopenlijk de fout in die ene bocht goedmaken. Deze functie heeft me toch al heel wat frustratie gescheeld. Na het indrukken van de flashback-knop verschijnen enkele fraaie shots van het gekozen moment inclusief ‘flits-geluid’ om aan te geven dat je terug in de tijd gaat.

Ook aan het schademodel en verschillen tussen auto’s is ruimschoots aandacht gegeven. Je kan je auto helemaal in puin rijden, maar ook speciale onderdelen kunnen defect raken. Als je een voorband kapot rijdt, dan zal dat duidelijk invloed hebben om het rijgedrag van je wagen. Vaak is het dan nogal lastig om de auto op de weg te houden.

Ook verschillen de auto’s van elkaar in rijgedrag. Een Koenigsegg CCXR rijdt vrij stabiel, maar een driftende Subaru Impreza is nog vrij lastig onder controle te krijgen.

Omdat ik zelf graag zonder toeters en bellen race, zet ik het gezichtspunt gewoon op minimaal. Geen aanzicht van de buitenkant, geen cockpit-aanzicht maar gewoon het hele scherm benutten. Zo krijg je nog een meer race-gevoel. Als je tegenover je vrienden wilt opscheppen over de grafische pracht dan is het misschien de tijd om over te schakelen op de buitenaanzichten.


Graphics


Zo komen we gelijk op de graphics. Deze zijn gewoon zeer goed te noemen. Uiteraard komt het spel op een HD-scherm het beste tot zijn recht. Kleuren zijn helder, scherp en duidelijk. Ook het aanwezige publiek op de tribune reageert op de racers. Als ik weer eens met mijn Koenigsegg in de stapel banden ben beland ziet het er wel wat statisch uit, maar dat vergeven we Codemasters maar. Het gaat immers om het race-gevoel.

De auto’s zien er ook zeer gedetailleerd uit. Alles lijkt tot in de puntjes verzorgd. Ook de sponsoren die te verdelen zijn via Grid World, zijn tijdens de race prima te herkennen. Dit maakt het toch wel een beetje af allemaal.


Geluid


Gelukkig valt en staat een race-game zoals Grid niet met het geluid al is het in deze game best in orde te noemen. Het spel is wel voorzien van een 5.1-geluid zodat er vanuit de achterspeakers prima te vernemen is dat je weer eens in een spin beland bent. Verder is er geen opzwepende muziek tijdens races maar meer de standaard motorgeluiden.