Review: NASCAR 09

Algemene gameplay

Omdat niet iedereen weet wat de regels bij NASCAR zijn en hoe het spel in elkaar zit, heeft EA sports hier iets op bedacht: professionele racer Jeff Gordon staat je bij. Hij geeft advies bij bepaalde handelingen en zegt wat je de volgende keer beter kunt doen. Ook geeft hij tijdens het racen tips, bijvoorbeeld of er een andere auto aankomt en aan welke kant hij wil inhalen.

Review: NASCAR 09

Carrière opbouwen


Naast een gewone willekeurige race kun je bij NASCAR 09 ook deelnemen aan de career-mode. Bij deze modus maak je een profiel aan en kun je kiezen aan welke competitie je mee doet, er zijn namelijk drie series.

Sprint Cup

Dit is het hoogste niveau van racen. Hier kun je snel ‘reputation’ verdienen, maar omdat men ook hoge verwachting van je heeft, kun je het ook snel verliezen.

Nation Wide

Dit is een niveau lager ten opzichte van de Sprint Cup. Bij deze serie zijn de tegenstanders makkelijker te verslaan en heeft men minder hoge verwachtingen van je.

Craftsman Truck

Men rijdt hier niet met gewone ‘Stock cars’, maar met aangepaste pick-ups. Aangezien deze vaak een mindere acceleratie hebben en een ander gevoel van grip zorgt dit ervoor dat je een andere speelstijl krijgt.

Review: NASCAR 09

Sponsor en team


Na deze keuze mag je het uiterlijk van je auto veranderen. Je kunt naast de gebruikelijke kleuren ook kiezen wat voor een nummer je auto moet dragen en in welk lettertype. Ook kun je stickers van je sponsors of andere instanties op de auto plakken.
Hierna moet je een sponsor en een team kiezen.
Het leuke is dat je je ook eigen toevoegingen kunt maken door middel van bijvoorbeeld PhotoShop. Deze kun je vervolgens uploaden en gebruiken. Ook kun je hem delen met andere liefhebbers.

Review: NASCAR 09
Sponsor

Een sponsor heeft in dit spel niet veel invloed, alleen dat je er een beetje reputatie mee kunt winnen of verliezen. Voor de rest kun je ook nog een andere sticker op je auto plakken. Vaak moet je wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld 1000 reputatiepunten hebben om een categorie D-sponsor te verkrijgen. Ook kan een eis zijn dat je bij een race gedurende tien rondes achter elkaar de race moet leiden. Als je niet aan deze eisen voldoet of hebt voldaan, moet je een andere sponsor zoeken. Je kunt trouwens niet deelnemen aan een race als je geen sponsor hebt, er wordt dus wel een (kleine) druk op je gelegd.

Review: NASCAR 09
Team

Het team daarentegen heeft wel een (grotere) invloed. Zo krijg je bij een team meer aanleg in de Short Track en bij een ander meer voor SuperSpeedtrack. Als je wisselt van sponsor of team voordat je contract is afgelopen, omdat je bijvoorbeeld een ander aanbod hebt gekregen, verlies je weer reputatiepunten.



Reputatiepunten en prestatiepunten


Reputatiepunten

Zoals eerder genoemd zijn er reputatiepunten. Dit zijn punten die je toegekend krijgt als je een goede tijd of plek behaalt in een race. Als je reputatie stijgt verwacht men ook meer van je. Het is daardoor moeilijker om sneller reputatiepunten te verdienen en je verliest ze dus ook sneller!
Reputatie kan ervoor zorgen dat je voor betere sponsors kunt kiezen of dat je bij een beter team aan de slag mag.

Review: NASCAR 09
Prestatiepunten

Naast de reputatiepunten heb je ook nog de ‘performance points’ oftewel de prestatiepunten.
Deze prestatiepunten kun je verdienen als je een race goed hebt afgesloten of als je een driver challenge hebt behaald. Deze ‘Driver challenges’, waar er 77 in totaal van zijn, zijn kleine opdrachten waarbij je aan een bepaalde eis moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld bij een race constant boven de 170 Mph (270 km/h) zitten. Ook moet je bijvoorbeeld in 35 seconden in de pits zijn en je houden aan de toegestane snelheid.

De punten zijn niet alleen voor de sier, je kunt ze verdelen over verschillende aspecten. Ten eerste heb je de SpeedWay, SuperSpeedway, Short Track en Road Course. Je kunt dus voor iedere categorie de punten verdelen en je specialiseren in een bepaalde soort race. Ten tweede kun je de punten onderverdelen over de volgende aspecten: Engine, Chassis, Aerodynamics en Durability.

Review: NASCAR 09
Menig Techziner zal wel weten wat deze termen inhouden, maar ik zal ze toch nog even uitleggen. De Engine is de motor, als je hier punten aan besteedt kun je sneller accelereren (optrekken) en een hogere topsnelheid behalen. Het chassis/frame is het skelet van je auto. Als je hier punten aan besteed kan je auto meer schade verdragen en is de wegligging beter.

Het derde aspect is aerodynamics, oftewel de aërodynamica. Dit aspect zorgt ervoor dat je auto minder luchtweerstand heeft en dus ook een hogere topsnelheid kan behalen. Ook zorgt het ervoor dat je een betere weglegging hebt, omdat de auto ‘strakker’ op de weg ligt. Als laatste hebben we de durability, ook wel duurzaamheid in het Nederlands genoemd. Als je dit aspect upgradet gaan alle onderdelen van je auto langer mee. Je hoeft dus minder vaak een pitstop te maken om bijvoorbeeld banden te verwisselen, dit scheelt weer tijd.

Review: NASCAR 09
Bron:Techzine Redactie