Review: NASCAR 09

Racen

Het racen begint


Het racen bij NASCAR 09 is toch lichtelijk anders in vergelijking met andere racegames. Zo loopt de baan iets schuin af zodat je een grotere tegendruk hebt als je naar rechts wilt. Ook worden er constant rondes gereden in tegenstelling tot bijvoorbeeld Formule 1 waar je nog een parcours hebt. Om te beginnen zijn er vier soorten racebanen, waarbij er op elke baan een verschillende gemiddelde snelheid wordt gereden. De snelheden kunnen natuurlijk variëren per baan en per auto.
Ook moet je kiezen tussen twee racemodussen, Normal en Pro. Het verschil tussen beide is dat je bij Pro veel eigenschappen kan aanpassen, zoals het sturen, en bij Normal niet. Dit zorgt ervoor dat bij de Pro-modus NASCAR meer een simulatie wordt, terwijl Normal een meer arcadestijl met zich meebrengt.
NASCAR 09 biedt ook ondersteuning voor het Xbox 360 racestuur.


Short Track

Dit is een zeer kleine baan waarbij je vaak veel rondes moet racen. De baan loopt hier grotendeels horizontaal. Het element zit hem in dat je de bochten zo goed mogelijk neemt zodat je weinig tijd verliest en voorkomt dat je tegenstander snel langs je gaat. De banden worden door deze korte bochten erg belast en daardoor zal je misschien toch vaker je banden moeten verwisselen tijdens een pitstop. Omdat deze baan zo klein is kan het ook zo zijn dat je de auto die laatste staat inhaalt en dus een hele ronde voorligt ten opzichte van die auto. Hierbij vormen deze langzamere auto’s soms een obstakel om er langs te komen. Snelheden: 155 km/h in de bocht, 184 km/h rechte stuk.

Review: NASCAR 09
SpeedWay:

Dit is de standaardbaan, een ovale baan waarbij het vlak enigszins schuin afloopt. Dit is doorgaans rond de 23 graden. Snelheden: 240 km/h in de bocht, 260 km/h rechte stuk.

SuperSpeedWay

Dit kun je zien als de verlengde SpeedWay, je hebt (veel) grotere rondes en daardoor kun je meer snelheid maken op het rechte stuk en heb je daardoor meer snelheid in de bocht. Snelheden: 270 km/h in de bocht, 290 km/h rechte stuk.

Road Course:

Dit is wél een parcours waarbij je niet de hele tijd rondjes moet rijden. Vaak moet je bij deze variant in een heuvelig gebied rijden waardoor de ervaring weer totaal anders is. Je moet hierbij meer letten op eventuele auto’s die tegen de achterkant van je wagen rijden, aangezien je daardoor snel uit koers raakt en tegen een rots/kei aanrijdt. Dit heeft natuurlijk een negatieve invloed op je racetijd en kan ervoor zorgen dat je een gele of zelfs zwarte vlag krijgt. Snelheden: verschilt per bocht, verschillende rechte stukken.

Review: NASCAR 09
Bij een carrière heb je dus een keuze gemaakt van aan welke serie je wilt deelnemen. Hierbij ontstaat er dus een competitie tussen verscheidene auto’s.
Bij elke race kun je eerst oefenen (practice) of gelijk doorgaan naar de kwalificatieronde (qualify). In de kwalificatieronde moet je zo snel mogelijk een ronde afleggen (dûh). De tijd die je neerzet wordt vergeleken met de anderen en dit bepaalt uiteindelijk de plek waar je begint in de échte race.

Ben je bijvoorbeeld derde geworden met het kwalificeren dan begin je op plek drie. Als je hoog in eindigt is het makkelijker om vooraan te blijven, maar geen nood als je een slechte tijd hebt neergezet bij het kwalificeren. Je kunt immers altijd de auto’s inhalen, al wordt dit wel moeilijk als je 36ste bent en ze dan allemaal moet inhalen.

Gebruik van de auto


Eenmaal op de baan moet je ook rekening houden met bepaalde onderwerpen. Zo moet je niet vergeten om zo nu en dan een pitstop te maken. Net als bij andere raceklassen mag je niet vol gas door de pitlane scheuren, bij NASCAR is de toegestande snelheid per circuit verschillend, dit is af te lezen in de ‘settings’. Vaak ligt deze snelheid tussen de 35 en 55 Mp/h (56 en 88 km/h).

Tijdens de pitstop kun je bijvoorbeeld je banden laten vervangen, aangezien die tijdens de race slijten, vooral als je korte bochten maakt. Ook raakt de benzine op en kan je motor soms oververhit raken. Nu we het toch over deze eigenschappen hebben, tijdens het racen kun je door middel van de ‘X’-toets een schermpje oproepen waarin allemaal gegevens staan. Zo kun je van alle vier de banden afzonderlijk zien welke druk er op staat. Ook kun je de temperatuur van de motor en de oliedruk aflezen. Als je veel accelereert en/of remt kan het zo zijn dat je je motor overbelast raakt of dat je remmen ermee ophouden. Als dit gebeurt word je vaak onmiddellijk gediskwalificeerd, wat niet echt bevorderlijk is voor je reputatie.

Ook krijg je in dit schermpje te zien welke luchtweerstand je auto heeft. Als je achter een andere auto rijdt heb je door zijn ‘slipstream’minder luchtweerstand, waardoor je snelheid hoger ligt. Met dat voordeel kun je een zogenoemde ‘slingshot’-manoeuvre uitvoeren, waardoor je in een korte tijd voor de auto zit. Dit kun je natuurlijk meerdere keren uitvoeren om zo vooraan te komen.

Review: NASCAR 09

Pitstops


Dan heb je nog de pitstops. Hier kun je verscheidene dingen aanpassen. Je kunt natuurlijk aangeven welke banden verwisseld moeten worden en hoeveel benzine er in je auto moet, maar dit is niet alles. Je kunt namelijk ook kiezen hoeveel luchtdruk erop je banden moet staan (PSI), op welke afstand de ’trackball’ moet zitten en hoeveel ‘wedge’ er toegevoegd moet worden (hoeveelheid wedge heeft invloed op je olie- en watertemperatuur. Bij veel wedge stijgt deze temperatuur sneller waardoor je olie en motor eerder op temperatuur zijn, wat vaak positieve gevolgen heeft. Het kan ook negatieve gevolgen hebben, de temperatuur stijgt dan zo snel dat deze veel te hoog wordt. Hierdoor accelereert je auto minder goed en heeft hij ‘vreemde’ trekjes. Je moet echter wel snel beslissen aangezien je maar vijf seconden hebt om alles in te stellen, de pitstop moet nu eenmaal snel gebeuren.

Dit brengt ons op het volgende punt: schade. De schade heeft bij NASCAR 09 een grote invloed.
Hoe meer slijtage je banden hebben, hoe minder controle je over de auto hebt. Dit element in combinatie met de schuinaflopende baan zorgen ervoor dat je de auto moeilijjk onder controle krijgt. Ook bij constante belasting van de motor kunnen de temperaturen van het water en de olie hoog oplopen. Ook dan heb je een mindere controle en kan je minder goed acelereren. Menig botsing kan er ook voor zorgen dat je auto z’n areodynamische vorm kwijt raakt waardoor je auto een minder hoge snelheid heeft en een afwijking heeft naar een bepaalde kant.

Vlaggen


Verder heb je tijdens het racen te maken met vlaggen. Hierin heb je drie soorten, de groene, de gele en de zwarte. De groene is om een race te starten en om aan te geven dat er goed gedrag op de baan wordt vertoont. De gele is om te laten zien dat er een ongeluk of iets anders aan de hand is/was. Vaak moet je dan langzamer rijden.

De zwarte is om aan te tonen dat je je niet aan de regels houdt. Dit houdt vaak in dat je negatief beoordeeld wordt door de race-organisatie. Vaak krijg je zo’n vlag als je roekeloos rijdt (als je bijvoorbeeld de gele vlag negeert).

Review: NASCAR 09
Maar het houdt nog lang niet op, de echte liefhebbers kunnen een kijkje nemen bij ‘Test en Tune’. Hier kun je je auto heel erg precies afstellen zodat je het beste gevoel hebt tijdens het racen. Deze instelling kun je vervolgens opslaan en gebruiken tijdens alle races.

En het laatste punt is iets wat je weinig ziet in games: je kunt na je overwinning de optie ‘Celebrate’ kiezen. Hier kun je verscheidene stuntjes met je auto uitvoeren, puur voor de lol.
Bron:Techzine Redactie