Studio
…en dan wordt het moeilijker.
In de studio heb je opnieuw de beschikking over acht plaatsen waar je tot vier loops in kunt zetten. En dit deel van Beaterator mag zich dan wel op een ander niveau bevinden als Live Play, ze leven niet apart van elkaar. Zo hoef je in Studio Session je liedje niet perse van de grond op te bouwen, je kunt wat experimenteren met Live Play, het resultaat opnemen en dat brouwsel dan verder verbeteren in de studio.

De studio dient echter niet alleen om de loops in te laden, je kunt ze ook naar hartelust bewerken en dat gaat behoorlijk ver. Er is een synthesizer beschikbaar, een drumeditor, een piano en een WAV-editor. Wel even waarschuwen dat je zonder enige kennis van synthesizers niet met de gelijknamige tool aan de slag moet en melodietjes composeren met een piano is ook niet echt handig als je nog nooit zo’n ding van dichtbij hebt gezien. Het gebruik van de drumeditor heb je echter snel genoeg onder de knie om er een leuk ritme uit te krijgen. Als je uiteindelijk wat leuke loops bij mekaar hebt gesprokkeld en op de juiste plaats hebt gezet, kun je terugkeren naar Live Play om opnieuw wat te experimenteren. En dat kan zo een eindje doorgaan, tot je een goed idee hebt van wat je precies wilt.

Als je dan perfect weet wat je wilt, wordt het tijd om de structuur van je creatie bloot te leggen in de Song Crafter. Mensen die wat ervaring hebben met programa’s als Fruity Loops, zullen zich hier direct thuis voelen. De loops worden voorgesteld als blokjes op een tijdlijn, die vrij geplaatst, geknipt en geplakt kunnen worden. Op die manier kun je de loops erg precies positioneren om je liedje tot in de perfectie af te werken.

Laten het we dan nog even het gebruik van Beaterator in het algemeen hebben. Live Play is een makkie, maar dat ligt iets anders als je de studio induikt. Je wordt overweldigd door de vele menuutjes, knopjes en mogelijkheden. De videotutorials van Timbaland helpen om dat allemaal onder de knie te krijgen, maar eenvoudig is het zeker niet.

De besturing van het programma in het algemeen is goed uitgewerkt, switchen van het scherm naar de knoppen onderaan gaat via de analoge stick, het oproepen van menu’s via de schouderknoppen, het activeren van loops met de symbolen. Het is niet makkelijk om een uitgebreid programma als Beaterator een intuïtieve besturing te geven met het beperkt aantal knoppen van de PSP, maar al bij al is het Rockstar aardig gelukt. Om af te sluiten nog iets over de kwaliteit van het geluid en dat is prima te noemen. De samples klinken goed en dat geld ook voor het geluid in het algemeen. De PSP blijkt dus net als bij Rock band: Unplugged uitermate geschikt voor audiotoepassingen.
Table of contents
- 1. Introduction
- 2. Live Play
- 3. Studio
- 4. Conclusie