Abonneer je gratis op Techzine!

Nieuwe functies en toevoegingen

Natuurlijk is er aan de interface van Android 5.0 Lollipop heel wat veranderd, maar functioneel gezien zijn er ook de nodige wijzigingen en nieuwigheden doorgevoerd die Android beter dan ooit moeten maken. Lollipop wordt door Google niet voor niets de grootste update tot op heden genoemd. Ik pik er wederom de nodige wijzigingen voor je uit om kort te bespreken.

Automatisch ontgrendelen


Met Smart Lock wil Google een ergernis van gebruikers wegnemen, door niet altijd om een patroon of pincode ter identificatie te vragen. Google doet dit door je smartphone te koppelen aan vertrouwde apparaten. Hierbij kan je koppelingen leggen via Bluetooth en NFC.

Het inschakelen doe je via de Instellingen-app onder het kopje beveiliging, je moet dan ter identificatie je patroon of pincode invoeren. Vervolgens kan je een vertrouwd Bluetooth- of NFC-apparaat toevoegen. Heb je bijvoorbeeld een Bluetooth-speaker in je huis, dan kan je zorgen dat je tablet of smartphone automatisch ontgrendelt wanneer dit apparaat in de buurt is. Je kan echter ook denken aan een smartwatch of koptelefoon, dat zijn dus apparaten die je ook echt veelvuldig bij je zal dragen en dat kan echt een voordeel opleveren.

Superveilig is Smart Lock natuurlijk niet. Als je een Bluetooth-apparaat op je werk koppelt en je telefoon een keer laat liggen, hebben je collega’s vrij spel. Thuis is dat natuurlijk niet anders met gezinsleden of huisgenoten.


Gmail wordt dé app voor email


Google heeft de Gmail-app uitgerust met ondersteuning voor maildiensten van andere partijen, zoals Outlook, Yahoo en Microsoft’s Exchange-protocol. Dat is een hele mooie verbetering, de Gmail-app wordt daardoor ook direct de standaard voor e-mail.

Opmerkelijk genoeg heeft Google het icoon van de oude E-mail-app nog wel behouden, deze verwijst echter naar een scherm waarin wordt verzocht om door te gaan naar de Gmail-app. Wat mij betreft had het icoon dan ook wel weg gekund, maar dat zal dan wel in een volgende editie van Android gebeuren.

Messenger


Opmerkelijk genoeg is de Messenger-app terug van weggeweest. Deze app was met Android 4.4 KitKat van het toneel verdwenen ten faveure van Google Hangouts, maar maakt nu dus toch weer zijn opwachting. De strategie van Google lijkt in dit opzicht echt onnavolgbaar, uit een interview met Ars Technica bleek echter dat telecomproviders niet blij waren met Google’s keuze om de app te verwijderen. Zij wilden een app die specifiek voor sms- en mms-berichten bedoeld was en Google stemt hier dus klaarblijkelijk mee in.

De Messenger-app wordt met oudere Nexus-apparaten niet meegeïnstalleerd met de update, maar is wel vanuit Google Play te installeren. Het is overigens nog altijd mogelijk om Hangouts (of desgewenst een andere app) als standaard-app voor sms-berichten te gebruiken.

Tap and Go: makkelijker overstappen op een nieuw toestel


Met Android was het overstappen op een nieuw toestel tot op heden niet echt een soepel proces. Ja, er is een functie waarmee backups van bepaalde zaken gemaakt konden worden, maar dat haalt het toch niet bij bijvoorbeeld de iCloud-backups van Apple. Zo worden hoofdschermen niet meegenomen en werd je vaak ook weer opgescheept met oude apps die je al lang had weggegooid. Met Lollipop brengt Google verbetering aan, onder de naam Tap and Go.

Middels Tap and Go kan een oud toestel aan een nieuw apparaat aangeven welke apps geïnstalleerd moeten worden en hoe bepaalde iconen ingedeeld moeten worden. Ook gegevens van WiFi-netwerken,wallpapers, locatie-instellingen en andere details worden overgedragen. Daardoor wordt het overstapproces toch weer wat meer gestroomlijnd.