4min

Prestaties

We hebben de OKI MC573dn uiteraard ook getest volgens onze vaste testprocedure. We kijken hierbij uiteraard naar hoe snel een afdruk in de uitvoertray ligt, maar ook naar de kwaliteit. Als de MC573dn in de diepste slaapstand staat, duurt het net iets minder dan 30 seconden voor hij gaat afdrukken. Dat is een prima score, al hebben we dit ook al sneller gezien. De vier pagina’s tekst die we vervolgens afdrukken zijn er dan in 15 seconden uit, eveneens een goede score.

Benchmark: Afdrukken 4 pagina's tekst vanuit diepste slaapstand

Benchmark: Afdrukken 4 pagina's tekst in idle-modus

Drukken we vervolgens een document af met een mengeling van tekst, kleur en foto’s, dan zien we iets merkwaardigs. Na de eerste pagina wacht de machine duidelijk even voordat de andere drie pagina’s eruit komen. Waar het bij een single-pass laser/led-machine zoals de OKI MC573dn normaal gesproken niet uit moet maken of er in zwart-wit of kleur afgedrukt wordt. Het papier moet immers in beide gevallen maar een keer langs de imaging drum. Deze machine doet over de ‘gemengde’ afdruk 10 seconden langer dan over de afdruk van alleen maar tekst: 25 vs. 15 seconden. Dat is toch wat curieus.

Benchmark: Afdrukken 4 pagina's gemengd

We kunnen zo snel niet definitief achterhalen wat de reden is voor dit gedrag. Het lijkt niet aan het document te liggen, want andere apparaten die we hebben getest hebben hier geen last van. Het is echter reproduceerbaar, bij in ieder geval de PCL-driver als de PS-driver die we hebben geprobeerd. Pagina 1 van dat document bestaat uit tekst, terwijl de rest uit grafische onderdelen en foto’s bestaat. Wellicht heeft de  overgang van zwart-wit naar kleur er iets mee te maken.

Benchmark: Afdrukken 10 pagina's duplex

De duplex unit in de MC573dn is niet de snelste. Het duurt in totaal zo’n 50 seconden voor beide zijden van vijf vellen zijn bedrukt. OKI schakelt dubbelzijdig afdrukken standaard in (iets wat gebruikelijk is tegenwoordig overigens), het had dan wat ons betreft ook wel net iets sneller gemogen. De adf is daarentegen wel lekker snel bij enkelzijdig scannen. De 8 originelen zijn er in 22 seconden doorheen getrokken. Dat is gezien de rol van een multifunctional in het hedendaagse kantoor zeker een pluspunt. Hou er wel rekening mee dat hier geen single-pass scanner in is gebouwd. Het gleufje bovenop de klep wordt gebruikt om het papier ‘om te draaien’ als je dubbelzijdig wilt scannen.

Benchmark: Scannen via ADF 8 pagina's gemengd

De afdrukkwaliteit beoordelen we op basis van de standaardinstellingen. Zoals we hebben gezien op de vorige pagina, biedt de OKI MC573dn de nodige mogelijkheden om dit zelf in te stellen. Dat is onder andere handig als je voor je logo exact de juiste kleur wilt hebben. Standaard is er op de kwaliteit van de tekstafdrukken niets aan te merken. Zoals het een machine van dit type betaamt, is de tekst diep zwart en gestoken scherp. De kleurenafdrukken zijn eveneens erg goed voor laser/led-printerbegrippen.

Benchmark: Prijs per pagina zwart-wit

Benchmark: Prijs per pagina kleur

De prijs per pagina van de OKI M573dn is op basis van de huidige prijs van een zwarte cartridge bij 123inkt.nl lekker laag: 1,6 cent.  Ook een kleurenafdruk is met 10,6 cent alleszins betaalbaar. Dit gedeelte van de TCO van de MC573dn is in ieder geval in orde. Mocht je een nog iets betere prijs per pagina willen hebben, dan zijn er ook nog cartridges met een hogere capaciteit. De initiële aanschafprijs is daarnaast ook niet overdreven hoog en een opgenomen vermogen in diepste slaapstand van ruim onder de 2 watt is eveneens goed. De imaging drum per kleur heeft een levensduur van 30.000 afdrukken. Dat is niet zo heel erg veel voor een apparaat in deze prijsklasse.