2min

Netgear Orbi vs. Linksys Velop

We kunnen ons zo voorstellen dat je je op dit moment afvraagt welk van de twee wifi-systemen die hier in de markt liggen het best is: Linksys Velop of Netgear Orbi. Zoals wel vaker het geval is, zijn hier meerdere antwoorden op mogelijk. Het hangt er namelijk voor een groot deel vanaf wat je zoekt in een wifi-systeem. In het algemeen is Linksys Velop een systeem dat op meerdere vlakken zijn best doet om zo onopvallend mogelijk te zijn. Allereerst is dat zichtbaar in het uiterlijk. Een Velop-module is veel kleiner dan een Orbi-module. Als het gaat om de vormgeving, dan heeft Velop onze voorkeur. Ook de mensen die gevraagd en ongevraagd hun mening gaven over de twee systemen, waren nagenoeg unaniem meer gecharmeerd van de Linksys-benadering dan die van Netgear. Een voordeel van de Netgear is overigens wel dat de led-ring niet continu brandt, waar de led van de Linksys-modules dat wel doet.

img_20170119_212404Linksys richt zich in het algemeen op gebruikers die alleen maar een goed werkend wifi-signaal willen en verder niet veel eisen stellen aan hun router…

Linksys richt zich met het Velop-systeem echt op het wifi-gedeelte en voegt niet veel meer dan de basale routerfuncties toe. Ook het aantal aansluitingen is beperkt. Het is duidelijk dat Linksys zich richt op de eindgebruiker zonder noemenswaardige kennis van netwerken en ook zonder de wens om hier meer mee te gaan doen. Vandaar ook dat het systeem alleen vanaf een mobiel apparaat te beheren is. Netgear denkt met het Orbi-systeem ook daarentegen ook aan de eindgebruiker die zowel een high-end wifi-systeem wil als wat uitgebreidere mogelijkheden. Wat ons betreft gaat dit niet ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. Sterker nog, het installeren van een Orbi-systeem met behulp van de speciale Orbi-app werkt wat ons betreft sneller en daardoor ook prettiger dan met de Linksys-app.

…terwijl Netgear ook de gebruikers die net wat meer willen uit hun router probeert van dienst te zijn.

Op het gebied van prestaties is het goed om een onderscheid te maken tussen het aantal modules dat je gaat plaatsen. Heb je er niet meer nodig dan twee, dan wint de Netgear Orbi het glansrijk van de Linksys Velop. Heb je meer dan twee modules nodig, dan is Linksys Velop zonder meer de betere keuze vanwege de mesh-functionaliteit. Voor veel huizen zal een set van twee modules naar onze verwachting overigens volstaan. Qua prijs ontlopen de twee systemen elkaar niet bijster veel. Dat van Netgear is net een tientje duurder, maar op 439 euro (vs. 429 euro) vinden we dat niet bepaald van doorslaggevend belang.