2min

Samenwerking met Seagate

Als laatste onderdeel van DSM 6.1 willen we nog even stilstaan bij de schijven die we bij onze DS716+II geleverd hebben gekregen, namelijk twee Seagate IronWolf-exemplaren. De IronWolf-lijn van Seagate is volgens de fabrikant primair ontwikkeld met het gebruik in nas-apparaten in het achterhoofd. Zo zijn ze voorzien van een rotational vibration (rv) sensor, die ervoor moet zorgen dat een toename in trillingen goed wordt afgevoerd. Daarnaast maken IronWolf-schijven gebruik van AgileArray-technologie, ook specifiek met het oog op het gebruik in nas-apparaten. Denk hierbij aan het optimaliseren van de error recovery time specifiek voor gebruik in RAID-volumes, maar ook aan het energiebeheer. Een schijf in een nas stelt andere eisen op dit vlak dan een schijf in een pc. Al deze aanpassingen bij de IronWolf-schijven klinken in theorie in ieder geval logisch. Of je er in de praktijk ook echt iets van gaat merken, is op dit moment lastig in te schatten. Behalve dan dat Synology natuurlijk graag harde schijven meestuurt die specifiek voor nas-apparaten zijn ontwikkeld, is er nog een andere reden voor. Er is namelijk een samenwerking tussen de twee bedrijven, die ook zichtbaar is in DSM 6.1. Als je naar Opslagbeheer gaat en vervolgens op het tab HDD/SSD klikt, zie je al meteen wat we bedoelen. Bij onze WD RE4-schijven krijg je het gebruikelijke icoontje voor een harde schijf te zien. Voor de Seagate IronWolf en IronWolf Pro-schijven wordt een eigen icoontje (met een wolf erop) getoond.

In DSM 6.0 worden de Seagate IronWolf-schijven nog met de gewone icoontjes getoond…

…in DSM 6.1 zijn ze te herkennen aan hun eigen icoontjes.

Als het andere icoontje enige verschil was geweest tussen de IronWolf-schijven en alle andere modellen, dan zou de samenwerking maar weinig om het lijf hebben. Gelukkig is er nog wel iets meer te melden. Op het moment dat je IronWolf-schijven installeert, krijg je er namelijk ook een tabblad bij op het moment dat je op ‘Integriteitsinfo’ klikt, namelijk ‘IronWolf Health Management’. Je zou dit kunnen zien als een aanvulling op de S.M.A.R.T.-tests die schijven op zichzelf uit kunnen voeren. Je hebt dan net nog wat meer informatie tot je beschikking met betrekking tot de gezondheid van je schijven. Je krijgt ook meldingen op het moment dat er iets aan de hand is.

IronWolf Health Management, dat in DSM 6.1 op dit moment nog in beta is, wordt vooralsnog alleen beschikbaar gesteld voor schijven van 4 TB en groter. Het zijn ook alleen de schijven van 4 TB en groter die beschikken over de eerder besproken rv-sensor. Op de IronWolf Pro-schijven zit standaard Seagate’s Recovery Service, voor de ‘gewone’ IronWolf-schijven moet je dat er los bij aanschaffen.