2min

Conclusie: eerste indruk

Onze eerste indruk van de Samsung Galaxy S8 en S8+ is zonder meer een positieve. Het is erg knap om te zien hoeveel scherm er in een relatief kleine behuizing is gestopt. Als je de S8 en S8+ in handen hebt, heb je niet het idee dat je met 5,8- en 6,2-inch toestellen van doen hebt. Ze zien en voelen een stuk kleiner. Aan de nieuwe 18,5:9-verhouding moesten we heel even wennen, maar het voelde vrij snel al als gewoon.

Qua bediening is de in het scherm geïntegreerde startknop een aardige innovatie. Het is alleen jammer dat er ook niet meteen een vingerafdruklezer ingebouwd kon worden. Die zit nu namelijk op een onhandige plek achterop. Verder valt op dat er een knop is aangebracht speciaal voor Bixby, waarvan ten tijde van onze eerste ervaringen met deze nieuwe dienst nog niet alles werkte. Het concept achter Bixby is wel aardig wat ons betreft, maar we moeten zoals altijd eerst zien wat er in de praktijk van terechtkomt.

De camera is hardwarematig zo goed als identiek aan die in de Galaxy S7 en S7 Edge, maar heeft softwarematig wel enkele aanpassingen gekregen. Een dergelijke keuze heeft Samsung kunnen maken omdat de camera van de S7 zo goed was dat hij nog altijd maar lastig te verslaan is. Het geeft ook wel een beetje aan dat de tijden dat het relatief eenvoudig was om een betere camera in een nieuw vlaggenschip te stoppen, voorbij zijn. Wat ons betreft heeft Samsung er goed aan gedaan om niet in de ‘dubbele camera’-trein te stappen. Dat is op zich een aardige gimmick, maar voor alledaags gebruik hebben wij nog altijd liever een enkele echt goede camera dan twee wat minder goede.

Van de extra apparaten die Samsung heeft aangekondigd, vinden we de DeX-cradle waarmee je de Galaxy S8 en S8+ als desktop kunt gebruiken het interessantst. Echt enorm bruikbaar is dit vooralsnog wellicht niet, maar in potentie is het wel degelijk een interessant concept, wat ook geldt voor Continuum van Microsoft overigens.

We verwachten zeer binnenkort een reviewsample binnen te hebben van de Samsung Galaxy S8 en S8+. Daar zullen we uiteraard een grondige review over publiceren. Vanaf 28 april liggen de Galaxy S8 en S8+ in de winkel. De S8 zal een prijs krijgen van 799 euro, de S8+ moet 899 euro gaan kosten. Hiermee is de goedkoopste versie 100 euro duurder dan de goedkoopste S7 van vorig jaar. Toen kostte de S7 Edge overigens ook al 799 euro. Die zou je kunnen zien als de tegenhanger van de huidige S8. De S8+ is daar nog wat boven geplaatst.