3min

Prestaties

Bij een hoofdtelefoon zoals de Libratone Q Adapt is de geluidskwaliteit uiteraard belangrijk, maar daar blijft het niet bij. De kwaliteit van de noise cancelling is eveneens belangrijk, net zoals de accuduur. Met betrekking tot de geluidskwaliteit zijn we best te spreken over deze hoofdtelefoon. Als we een bijvoeglijk naamwoord zouden moeten kiezen, dan is dat ‘beschaafd’. Met name het midden komt goed uit de verf, wat vocalen erg prettig in het gehoor doet liggen. Het totale geluidsbeeld is wat krapjes, waarbij het laag en het hoog wat naar het midden toekomen. Wil je wel wat meer laag of juist meer hoog, dan kun je dat in de equalizer-instellingen in de app selecteren. Dan boet het geluid op de andere vlakken wel iets in overigens.

In de app kun je ook enkele voorgeconfigureerde equalizer-instellingen kiezen.

Dan de kwaliteiten als het gaat om noise cancelling, iets wat bij de Q Adapt onderdeel is van de CityMix-functionaliteit. Dit type hoofdtelefoon – dat op de oren rust in plaats van eromheen valt – begint op dit vlak eigenlijk met een achterstand. Hij heeft niet de natuurlijke afsluiting rondom de oren die andere modellen wel hebben. Vergeleken met een Sony MDR-1000X – naar onze mening een van de beste hoofdtelefoons in dit segment – komt er veel meer geluid van buitenaf je oor binnen als je de Q Adapt alleen maar opzet, zonder ook maar iets in te schakelen. De Q Adapt moet dus eigenlijk veel beter zijn best doen om tot een vergelijkbaar eindresultaat te komen. Let wel, noise cancelling werkt alleen echt goed bij voorspelbaar geluid. Denk hierbij aan de motoren van een vliegtuig of het geluid van de wielen van een trein. De microfoon in de hoofdtelefoon die dit geluid waarneemt, geeft door dat die geluiden moeten worden voorzien van tegengeluid. De fase van dat geluid is exact tegengesteld aan die van het originele geluid. De twee ‘cancellen’ elkaar dan als het ware, waardoor stilte ontstaat. Minder voorspelbaar geluid, bijvoorbeeld het praten van mensen om je heen of muziek die wordt afgespeeld, wordt er weliswaar deels uitgefilterd, maar niet helemaal. In dat licht bezien zijn de prestaties van de Libratone Q Adapt goed. Onder de streep zijn de prestaties minder goed dan van de eerder genoemde Sony, maar niet zo groot als je wellicht zou verwachten. Het ‘dokkeren’ van de wielen van de trein wordt uitstekend onderdrukt en ook het grootste gedeelte van het geluid van een vliegtuig is niet langer hoorbaar. Let wel, je moet de hoofdtelefoon hiervoor wel in de hoogste noise cancelling-stand zetten. Gebruik je dit type hoofdtelefoon ook regelmatig om gewoon wat meer rust aan je hoofd te hebben, dus zonder dat je er iets op afspeelt, dan is het goed om te weten dat de Q Adapt in de hoogste noise cancelling-stand behoorlijk wat ruis produceert. Hou je van white noise om tot rust te komen – iets wat we inmiddels toch al meerdere keren hebben gehoord van mensen – dan is dit wellicht juist een voordeel. Je vraagt je wellicht af of het ook mogelijk is om noise cancelling uit te schakelen, iets wat op veel andere modellen mogelijk is. Op het eerste gezicht lijkt dit niet zo te zijn, maar navraag bij Libratone leert dat dit wel degelijk mogelijk is. Op onze vraag of een van de CityMix-standen overeenkomt met ‘uit’, krijgen we het volgende antwoord:
  • Hush (demping door hand op de schelp te leggen): extern geluid versterkt tot 100%, ANC=0%
  • Level 1: extern geluid versterkt tot 50%, ANC=0%
  • Level 2: extern geluid versterkt tot 0%, ANC=0% (deze stand correspondeert met ‘uit’)
  • Level 3: extern geluid versterkt tot 0%, ANC=50%
  • Level 4: extern geluid versterkt tot 0% ANC=100%
Met de accuduur is heel erg weinig mis. Libratone claimt 20 uur te kunnen doen op een enkele acculading. In de praktijk blijkt dit ook aardig te kloppen. Het opladen van de accu in de Q Adapt duurt zo’n twee uur.

Table of contents