2min

Software

Samsung heeft de afgelopen jaren behoorlijk lopen schaven aan TouchWiz. De skin is een stuk lichter geworden dan hij op zijn hoogtepunt (circa de Galaxy S4 smartphone) was. Wat ons betreft is dat een goede zaak. Een eigen skin biedt steeds minder meerwaarde wat ons betreft. Voorheen werden hier veel features ingestopt die standaard nog niet in Android zaten. Denk hierbij aan een toggle voor een zaklamp. Inmiddels heeft Google veel van die dingen standaard in Android ingebouwd. Het nut van een eigen skin neemt dan sowieso af. Zeker als je bedenkt dat een skin uiteraard ook een extra belasting is voor het systeem.

Kijken we naar de voorgeïnstalleerde apps op de Galaxy Tab S3 (waar Android 7.0 op staat overigens), dan zien we dat Samsung het zeer bescheiden heeft gehouden. Samsung blijft nog wel altijd haar eigen standaardapps installeren. Denk hierbij aan de browser, fotogalerij en mail. Daarnaast is er een hele sloot aan Microsoft-apps voorgeïnstalleerd: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Skype en OneDrive. Mocht je hier niets mee willen doen, dan kun je ze niet verwijderen overigens. De enige app die specifiek is gericht op het gebruik van de S-Pen is PEN.UP, naar eigen zeggen een ‘sociaal netwerk waarin wordt gecommuniceerd met illustraties’.

Zeker als je van plan bent om de Galaxy Tab S3 (ook) zakelijk te gaan gebruiken, is er een onderdeel dat natuurlijk niet mag ontbreken, namelijk Knox. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om het apparaat op afstand te managen en er een aparte werkgerelateerde ‘workspace’ op de maken. Wil je dit niet, dan is er ook nog altijd de ‘Veilige map’, die eveneens gebruikmaakt van de hardwarematige beveiligingstechnologie van Knox. Alles wat hierin staat, kan niet van buitenaf worden geopend, op geen enkele manier. Je kunt hier niet alleen bestanden, maar ook apps in kwijt. De TouchWiz-skin is nog het duidelijkst aanwezig in het pull-down menu en de instellingen. Daar heeft Samsung behoorlijk aan gesleuteld. Het instellingenmenu heeft eenzelfde soort indeling gekregen die we ook kennen van iOS. Dat wil zeggen, een linkerpaneel met ’tabbladen’, waarvan de inhoud rechts staat. Op smartphones zijn we hier geen fan van, omdat daar relatief weinig ruimte is. Op een tablet werkt het wat ons betreft wel goed. Handig zijn ook de suggesties die gedaan worden. Onderaan iedere pagina met instellingsmogelijkheden. Deze zijn vaak ook behoorlijk relevant.