5min

Gebruik

TouchWiz 4.0

De Samsung Galaxy S II is uiteraard voorzien van de nieuwste versie van Android, namelijk Gingerbread, om precies te zijn versie 2.3.3. Samsung heeft natuurlijk de eigen TouchWiz-interface over Google’s standaard-skin geplaatst. Deze skin kent zowel voor- als nadelen en is niet uit te schakelen. Galaxy S II-gebruikers zitten er dus aan vast. Zo ben ik van mening dat de menu-onderdelen er niet mooier op zijn geworden. Op de Google Nexus S was dit allemaal erg stijlvol te noemen, op de Galaxy S II ziet het er juist wat minder gelikt uit.



Ook de hoofdschermen zijn er wat drukker op geworden, dit komt mede door het grote spectrum aan kleuren dat Samsung heeft gebruikt. Aan de andere kant zijn er ook voordelen, Samsung heeft een aantal handige widgets ontwikkeld en er zijn maar liefst 7 hoofdvensters beschikbaar, terwijl dit er standaard 5 zijn. Of je ze allemaal gaat gebruiken is natuurlijk de vraag, maar de mogelijkheid is er in ieder geval wel. Door twee vingers naar elkaar toe te knijpen is het mogelijk om makkelijk van Homescreen te wisselen.

Het mooie van een deel van de widgets voor de Galaxy S II is dat deze zelfs te schalen zijn, aangezien het scherm zo lekker groot is. De belangrijkste zelfgeschreven widget van Samsung is de Samsung Mobile Movies, Music & Media-widget. Deze Widget geeft je bijvoorbeeld snelle toegang tot de nieuwste video’s op Youtube en de meest gedownloade muziek en ringtones. Verder verschijnen er ook headlines van Nu.nl en Tweets van bekende Nederlanders. Daarmee is de widget echter nog lang niet besproken, want er zijn veel meer dingen mogelijk wanneer deze eenmaal wordt opgestart, want dan kan je alle weergegeven onderdelen veel uitgebreider inzien. Dan is er immers meer ruimte voor beschikbaar en heeft elke categorie zijn eigen venster.

Sommge widgets kunnen groter en kleiner worden gemaakt

Het ontgrendelingsscherm van de Galaxy S II oogt mooi, maar is qua gebruik helaas niet bepaald sexy te noemen. Je moet het zien als een soort plateau wat over de Android-interface is geplaatst. Je dient dit plateau er af te slepen. Op zich geen probleem, maar het werkt niet bepaald vergeeflijk. We zijn inmiddels gewend dat we een dergelijke vergrendeling een gewoon een ruk kunnen geven en dat deze dan verdwijnt. Echter, bij deze beveiliging dient het plateau met beleid weg gesleept te worden, helemaal naar een zijkant van het scherm. Doe je dit niet, dan springt het plateau zonder verdere animatie weer direct terug naar zijn originele plaats, wat erg lelijk oogt.

Sommge widgets kunnen groter en kleiner worden gemaakt

Samsung DIVE

Door middel van Samsung DIVE is het voor Galaxy S II-eigenaren mogelijk om de telefoon op afstand te beheren, wanneer deze is kwijtgeraakt of is gestolen. Deze beveiliging was ook al beschikbaar met de Samsung Wave en de Galaxy S.

Het is met DIVE mogelijk om een telefoon op afstand te vergrendelen, wisselen of te laten rinkelen. Als laatste is het ook mogelijk om het GPS-signaal uit te lezen om zo de locatie van de Galaxy S II vast te stellen.



Scherm

Het scherm van de Galaxy S II is, net als zijn voorganger, een Super AMOLED Plus-scherm. Samsung volgt in dit geval dus niet Apple, het Retina-scherm van de iPhone 4 heeft een hogere resolutie. Het gaat respectievelijk om 480 x 800 pixels en 640 x 960 pixels. Daarnaast is het scherm van de iPhone 4 maar liefst 0,8 inch kleiner, wat betekent dat de pixels per centimeter ook hoger zijn op Apple’s apparaat. Ondanks dit gegeven oogt het scherm van de Galaxy S II ontzettend scherp en lijken deze gegevens slechts details die er niet toe doen. Het kleurbereik van de Galaxy S II is bijna overweldigend te noemen, zo diep en helder zijn deze. Het is werkelijk een genot om naar te kijken. Samsung is zelf niet te verlegen om op te merken dat dit scherm beter is dan menig TV-scherm dat bij de consument in huis staat. Met een reactietijd van 0,01 milliseconde is het scherm ook nog eens bijzonder snel te noemen.

Het scherm is beveiligd met Gorilla Glass, wat regelmatig wordt benoemd als de beste schermprotectie die beschikbaar is voor smartphones. Helaas zit hier bij de Galaxy S II wel een nadeel aan, de vingervlekken. Natuurlijk is zo goed als geen enkele telefoon gevrijwaard van deze kwaal, maar bij de Galaxy S II valt het zeker niet mee, om het zo maar te zeggen. Vooral in wat feller licht moet toegegeven worden dat de vingervlekken storend werken.

Algemeen gebruik

In het begin was ik wat sceptisch over dual-core telefoons, maar ze maken het inmiddels meer dan waar. Net als de LG Optimus 2X Speed voelt de Samsung Galaxy S II ontzettend snel aan. Zonder enige vorm van haperen tovert de Galaxy S II direct alles wat je maar van hem vraagt op het scherm.

Wat betreft het telefoneren, hetgeen waar de telefoon voor gemaakt is, kunnen we gelukkig kort zijn. Het geluid is prima en zo ook de ontvangst en daarmee de bereikbaarheid van de telefoon.

De accu staat helaas niet garant voor dagenlang gebruik, maar weet een dag toch zeker uit te zingen, als we er van uit gaan dat je niet constant met de telefoon loopt te spelen, maar ook af en toe nog iets nuttigs met je tijd doet. Smartphones van tegenwoordig zijn helaas niet in de positie om dagen lang te doen met hun acculading, maar bieden wel ontzettend veel functies. Dat we de smartphone regelmatig moeten opladen is om die reden iets wat we op de koop toe moeten nemen.

Het schrijven met het toetsenbord vergt enige oefening als dit de eerste keer wordt dat je met een Swype-toetsenbord schrijft. Het is echter wel aan te raden om voor deze methode van typen te gaan, tenzij je het echt niet onder de knie krijgt. Voor dat geval is het gelukkig ook mogelijk om een normaal toetsenbord in te schakelen.

Een interessante feature is overigens te vinden in bijvoorbeeld de webbrowser. Als de telefoon in landscape-mode gehouden wordt, is het mogelijk om op een zeer aparte manier te scrollen. Zet twee vingers op het scherm en kantel de telefoon naar voren en achteren en het scrollen wordt in gang gezet. Het is natuurlijk niet zo precies als het knijpen en uitrekken, maar desalniettemin is dit wel erg fancy. Samsung legt dit soort unieke functies overigens ook netjes door middel van venstertjes die tevoorschijn komen wanneer je een app opent die de desbetreffende mogelijkheid kent.

Het scherm wordt verkleind door middel van de gyroscoop[/h2]