Software maakt het verschil

We hebben tot nu toe gezien dat de Netgear Orbi Pro voornamelijk zakelijk genoemd kan worden vanwege de uitgebreide plaatsingsmogelijkheden. Qua hardware is er intern niet echt iets veranderd, voor zover wij het hebben kunnen achterhalen. Gelukkig is dit niet de enige claim to fame van het Orbi Pro-systeem als het gaat om de zakelijke insteek. De software laat ook zien dat we hier te maken hebben met een wat meer zakelijk product.

Orbi-app of webinterface

Voor we ingaan op de features die de Orbi Pro een zakelijke insteek geven, is het goed om te weten dat de Orbi Pro zowel met de Orbi-app als via de webinterface beheerd kan worden. Netgear richt zich met Orbi en Orbi Pro nadrukkelijk op gebruikers die geen zin hebben om zelf alles tot in de puntjes in te stellen. Daarvoor is de app natuurlijk bij uitstek geschikt. Wil je wel wat meer instellingsmogelijkheden hebben, dan kun je naar de webinterface.

Er is een app…

De installatieprocedure met behulp van de app verloopt erg vlot. Dat is altijd prettig. De satelliet en de router vinden elkaar automatisch, dus die verbinding is ook zo gelegd. Eventueel later toe te voegen satellieten (of een onverhoopt niet herkende meegeleverde satelliet) kun je eenvoudig altijd via de app toevoegen.

…en een webinterface.

Extra SSID

Hét onderscheidende kenmerk als het gaat om de software van de Orbi Pro, is dat het mogelijk is om een extra wifi-netwerk in te stellen. In de app – die nog niet in het Nederlands beschikbaar is – wordt dit Wifi 2 genoemd, in de Nederlandstalige webinterface Draadloos 2. Het idee hierachter is dat werknemers met dit SSID verbinding kunnen maken met hun privé-apparaten. Het is voorzien van client isolation, wat inhoudt dat de clients elkaar niet kunnen zien en benaderen. Het is ook niet mogelijk om apparaten op het LAN te benaderen. Let wel, dit is niet hetzelfde als een gastnetwerk. Dat is namelijk nog een ander SSID. Hiervoor is het mogelijk om een captive portal aan te maken. Je kunt hier zelf een tekst en logo en eventueel ook een redirect naar een vooraf gespecificeerde URL aan toevoegen.

Netgear heeft met deze mogelijkheden handig ingespeeld op wat je als ondernemer in het algemeen wil als het gaat om wifi. Het neemt hiermee weer wat werk uit handen tijdens de installatie. Een extra SSID aanmaken is op zichzelf natuurlijk niet bijzonder. Dat kan op heel veel routers en access points. Op de Orbi Pro is het alleen een stukje eenvoudiger gemaakt. Je hoeft hier alleen maar een vinkje te zetten om het te kunnen gebruiken.

Overige mogelijkheden

Voor het overige zijn er nog enkele voor ondernemers interessante functies te ontdekken in de webinterface. Heb je nu een router waar je erg tevreden over bent, dan kun je ervoor kiezen om de router van de Orbi Pro-set als access point te configureren. Gebruik je hem wel als router, dan kan de aanwezigheid van een VPN-server, gebaseerd op OpenVPN, handig zijn. Ook hier geldt weer dat Netgear heeft geprobeerd om een en ander eenvoudig te maken. Via klikbare knoppen kun je voor het platform waarop je de client wilt installeren de betreffende configuratiebestanden downloaden. Ook zijn er snelkoppelingen aanwezig naar de installatie-instructies.