In de praktijk

We hebben meerdere weken met de Cat S41 rondgelopen als ons primaire toestel, om eens aan den lijve te ondervinden hoe hij bevalt. Zonder twijfel het eerste wat ons opviel is de extreem goede accuduur. We gebruiken onze smartphone behoorlijk intensief, maar twee dagen haalt dit toestel makkelijk. Dat mag natuurlijk ook wel gezien de enorme accu, maar het is goed om te constateren dat hij het ook echt kan. We hadden vooral de indruk dat hij in stand-by veel zuiniger is dan andere smartphones die we recent hebben gebruikt. Tijdens de nacht (als we op bed liggen) gaat er nauwelijks iets van de capaciteit af. Qua rekenkracht hebben we niets te klagen, al voelt een Galaxy Note 8 of een Nokia 8 beduidend sneller aan. Apps laden bij de Cat S41 net even wat langzamer en ook het toetsenbord reageert een fractie trager. Dat is even wennen natuurlijk, maar als je niet de luxe hebt om ook duurdere toestellen te gebruiken, dan zal het je een stuk minder opvallen.

Bediening

Caterpillar heeft het een en ander gedaan met de aanraaklaag van het paneel, waardoor deze onder nagenoeg alle omstandigheden goed bedienbaar moet zijn. Zo is dit een van de eerste keren dat we een toestel zonder mankeren in de regen hebben kunnen gebruiken. Water op het scherm zorgt vaak voor een verstoring in de respons van een paneel. Bij de Cat S41 is dat niet het geval. Er is echter ook wel iets aan te merken op de prestaties van het paneel. Het gebeurt behoorlijk vaak tijdens het scrollen dat de Cat S41 een tik registreert en dus een link opent bijvoorbeeld. Dat is best irritant. Verder reageert het scherm niet altijd even lekker bij het vegen om te ontgrendelen. Dan moet je een keer of vijf vegen voordat het toestel daadwerkelijk ontgrendeld is.

Camera

Van de camera moet je zeker geen wonderen verwachten. Dat is niet zo gek natuurlijk, want de Cat S41 is niet primair gericht op gebruikers die de cameraprestaties extreem belangrijk vinden. Daarnaast is het finetunen van de camera een behoorlijk intensief karweitje, dat alleen de grootste fabrikanten echt goed voor elkaar hebben. Het is veel meer dan een goede sensor en goede lens in een smartphone stoppen. Met name de software moet goed doorontwikkeld worden. Daar heeft de fabrikant van de Cat-telefoons naar alle waarschijnlijkheid niet echt de focus op. Het moet vooral voldoende zijn om zaken in de werkpraktijk goed vast te kunnen leggen. Denk aan het fotograferen van een breuk in een leiding, of hoe een bepaalde verbinding nu precies zit. Dat soort foto’s hoeven niet tot in de puntjes te kloppen. Van een toestel zoals dit kun je dan ook eigenlijk niet meer dan gemiddelde prestaties verwachten. Dat is in de praktijk ook het geval. De camera is niet overdreven snel met scherpstellen, maar storend langzaam ook weer niet. Verder is het uit onderstaande foto’s duidelijk dat de kleurreproductie en de belichting niet bijster goed is. Ook de scherpte is niet om over naar huis te schrijven.