Conclusie

Met de Cat S41 hebben we een smartphone in gebruik gehad die niet alleen robuust is, maar vooral een extreem goede accuduur heeft. Dat is zonder twijfel ook een van de belangrijkste vereisten voor medewerkers die ‘in het veld’ hun werk moeten doen. Daar wil je natuurlijk niet met een lege accu komen te zitten. Dat je er ook nog eens andere smartphones mee op kunt laden, is een leuke extra.

Verder heeft de Cat S41 ons op de meeste andere punten ook overtuigd. De gekozen hardware is van voldoende kwaliteit voor het gebruik waarvoor het toestel bedoeld is en past bij het prijspunt. Qua scherm zijn we te spreken over resolutie en helderheid, wat minder over de aanraaklaag. Af en toe zitten er in het algemene gebruik kleine haperingen. Dit kan liggen aan de gebruikte SoC in combinatie met het werkgeheugen, maar ook aan de integratie met de software.

Als het gaat om de software, juichen we het zoals altijd toe dat is gekozen voor een nagenoeg stock versie van Android. Wel valt het wat tegen dat er op dit moment nog altijd slechts versie 7.0 op staat. We zijn inmiddels alweer een per iteraties verder.

De prestaties van de camera zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Voor het vastleggen van situaties tijdens werkzaamheden onderweg volstaan de prestaties in de meeste gevallen waarschijnlijk wel overigens. De onderwatermodus is een interessante extra feature.

Onder de streep heb je voor 449 euro een goed toestel voor de omgeving waarvoor het is bedoeld. We belonen de Cat S41 dan ook met een Silver Award.