Prestaties

Tot slot de belangrijkste pagina van een router. De router kan er nog zo gelikt uit zien en nog zo makkelijk te bedienen zijn vanuit het control panel Als de snelheid van de router niet om over naar huis te schrijven is, dan blijft er weinig over van de positieve beoordeling. Eens kijken hoe de Belkin het doet!


Als eerste kijken we naar de draadloze prestaties van de router, hoe goed presteert deze op de korte afstand. Deze router beschikt over zowel 2,4 Ghz- als 5 Ghz-band mogelijkheden, we hebben deze dan ook apart gemeten. Hierin is te zien dat Belkin in de middenmoot valt.


Goed we plaatsen de laptop in een kamer op 25 meter afstand met enkele muren ertussen en doen dezelfde testen opnieuw. Er is duidelijk verschil te ontdekken en de snelheid is flink omlaag gegaan. Wel moet opgemerkt worden dat de 2,4 Ghz-band van Belkin zich goed staande houdt. Helaas kan dit niet worden gezegd van de 5 Ghz-band.

Goed, de lan-snelheid van deze router is met 944 Mbit gewoon dik in orde. Zoals je kan zien hebben maar weinig routers hier problemen mee.

We hebben deze test inmiddels 3x uitgebreid gecontroleerd en de gemeten snelheid is absoluut juist. De wan-poort van de Belkin router is niet sneller dan 59 Mbit. De snelheid van de wan-poort fluctueert tussen de 55 en de 59 Mbit. Belkin schiet hier zichzelf duidelijk mee in de voet, als je een high-end router op de markt brengt moeten alle onderdelen ook high-end presteren, inclusief de wan-poort.

Ja, de router is nog steeds geschikt voor 90 procent van de internetverbindingen, alle ADSL-verbindingen bijvoorbeeld. Zodra we echter gaan kijken naar mensen die thuis al glasvezel hebben of een van de duurdere kabelpakketten van UPC of Ziggo dan schiet deze router simpelweg te kort. Alle abonnementen met een hogere downloadsnelheid dan 60 Mbit worden beperkt door deze router. Als deze router een instapmodel zou zijn was dit geen probleem geweest, maar dit is het high-end model van Belkin. We kunnen dan ook niet anders door de router hier zwaar op af te rekenen.