4min Devices

Review: Nokia X7

Gebruik

De Nokia X7 verschilt -afgezien van de updates die Anna brengt- niet erg veel van Symbian^3-toestellen. De update van Anna brengt gelukkig wel de broodnodige vernieuwingen, maar stellen eigenlijk niks voor wanneer we het systeem vergelijken met Apple’s iOS of Google’s Android. Ook Windows Phone 7 heeft wat mij betreft een flinke voorsprong op Symbian^3. Waar ik tijdens het reviewen van de Nokia N8 nog de hoop had dat het nog wat kon worden met deze versie van Symbian, begint deze gedachte nu toch meer en meer te verdampen.

Het lijkt er dan ook op dat de X7 qua uiterlijk interessant is, qua hardware al achterhaald is en wat betreft het besturingssysteem gewoon slecht bedeeld is. Een Windows Phone-toestel met dit uiterlijk was waarschijnlijk een positieve uitschieter geweest, daar deze toestellen veelal aardig op elkaar lijken.

Review: Nokia X7

Eén ding dat mij persoonlijk mateloos irriteert aan Symbian^3 heeft te maken met het draaien van het scherm. Het scherm kan alleen linksom gekanteld worden. Kantel je de andere kant op, dan blijft het scherm doodleuk in portret-mode staan. Waarom Nokia er van uitgaat dat de gehele wereldbevolking het toestel slechts linksom zou kantelen is mij een raadsel.

Toetsenbord


De update van het toetsenbord is een welkome verbetering, maar nog niet voldoende. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om middels een toets te verspringen naar een volgend invoerveld, dit moet gewoon handmatig gebeuren. Dat we niet meer steeds het toetsenbord hoeven te sluiten is echter wel degelijk een aardige verbetering.

Er is echter meer aan de hand. In Symbian is het gebruikelijk dat het toestel een tactiele feedback geeft wanneer een knop is ingedrukt op het scherm. Kort gezegd houdt dit in dat als er op een toets op het scherm wordt gedrukt, het toestel kortstondig zal trillen. De vibratie van de X7 is echter vrij irritant te noemen. Het toestel trilt erg hard en maakt hierbij een vervelend geluid. Vooral in stille omgevingen zal dit gauw gaan irriteren. Voor mensen die echt niet tegen het geluid kunnen is de functie eventueel uit te schakelen.

Review: Nokia X7

Browser


De webbrowser is ten opzichte van het originele Symbian^3 zeker een stuk verbeterd. Websites verschijnen razendsnel op het scherm en het invoeren van data is een stuk gemakkelijker geworden door het split-screen toetsenbord van Anna. Het invoeren van formulieren blijft echter een crime doordat knoppen om naar het volgende veld te springen ontbreken.

Als we grote pagina’s bezoeken valt ook te bemerken hoe achterhaald de hardware van de X7 is. Bij het in- en uitzoomen op een grote pagina duurt het erg lang voordat het opgevraagde gedeelte zichtbaar is. Vooral bij het uitzoomen is dit het geval.

Geluid & video


Hoewel we in eerste instantie vier speakers verwachtten, was ook het geluid dat uit de twee aanwezige speakers kwam niet verkeerd. De X7 is voornamelijk gericht op entertainment en daarbij hoort uiteraard een fatsoenlijke geluidsproductie. Wat dat betreft zit men wel goed bij de X7.

Dankzij het AMOLED-scherm is de beeldkwaliteit van de X7 goed te noemen. Kleuren komen goed uit en zwart is ook gewoon écht zwart. Wat dat betreft heeft Nokia het allemaal redelijk goed voor elkaar, al blijft de keuze voor een paneel met zo’n lage resolutie wel eigenaardig.

In de menu’s van de X7 vinden we een YouTube-icoontje terug. Tot onze teleurstelling verwijst dit icoon slechts door naar een mobiele versie van de videodienst. Een native-applicatie was welkom geweest, want de website waar men op terecht komt is niet bijzonder bruikbaar, het inladen van filmpjes verloopt bijvoorbeeld uitzonderlijk traag.

Review: Nokia X7

Bellen


Mobiele telefoons en dan met name smartphones zijn al lang niet meer primair bedoeld om mee te bellen. Met de opkomst van het mobiele internet hebben we dat tijdperk stilletjes achter ons gelaten.

Toch blijft het een belangrijk onderdeel. Bellen met de Nokia X7 verloopt redelijk soepel, al lijkt een ‘smart dial’-functie achterwege te zijn gelaten. Je kan het begin van een telefoonnummer van een contact invoeren, maar suggesties blijven achterwege. Opvallend genoeg was ondersteuning hiervoor wel aanwezig in Symbian^3.

Gelukkig is er ook goed nieuws, want de gesprekskwaliteit is prima in orde en ook het signaal van ons toestel is perfect. Van een death-grip is bijvoorbeeld geen enkele sprake en een wegvallend gesprek zal daarom dan ook altijd aan de ontvangende partij liggen, of aan je provider.

Een ander voordeel is dat er een dubbele microfoon is ingebouwd in de X7. Dit betekent dat het toestel de mogelijkheid krijgt om achtergrond-lawaai te annuleren tijdens telefoongesprekken, maar ook tijdens het opnemen van video’s.