2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Prestaties (1)

Het belangrijkste gedeelte van de SSD-benchmarks is toch wel het volgende, want bij SSD’s draait het allemaal om prestaties, prestaties en nog eens prestaties. Omdat we van Intel een 240 GB-versie kregen van de SSD konden we deze schijf niet vergelijken met de eerder geteste SSD’s. Bij dit type schijven maakt het namelijk erg veel uit wat de schijfgrootte is. De prestaties worden globaal genomen per test beter, evenredig aan de schijfruimte. Een Intel 520 Series SSD met 240 GB opslagruimte scoort dan ook beter dan eenzelfde schijf met 120 GB opslagruimte.

Gelukkig hebben we in de loop van de afgelopen maanden al wat gegevens van harde schijven met ongeveer 240 GB opslagruimte kunnen verzamelen. Het gaat om de OCZ Vertex 3, de Kingston HyperX en de Intel 510 Series. Allen hebben een schijfruimte van 240 GB, op de 510 Series na, deze heeft 250 GB opslagruimte.

Omdat je in vergelijking met de andere ‘deelnemers’ aan deze benchmark vrij diep in de buidel moet tasten voor de Intel 520 Series, verwachtten wij goede prestaties. Als eerst gaan we aan de slag met de synthetische benchmark AS SSD. In deze test worden de lees- en schrijfsnelheden gemeten en worden ook het aantal operaties per seconden die worden uitgevoerd vastgelegd.

In AS SSD blijkt Intel zeker niet constant aan de winnende hand te zijn, want de Kingston HyperX weet zijn mannetje te staan in ongeveer de helft van de tests. De 520 Series is uiteindelijk echter wel de beste schijf wanneer het op de totaalscore aankomt, met een prestatieverschil van ongeveer 5 procent ten opzichte van de HyperX.

Opvallend genoeg hebben zowel de OCZ Vertex 3 als de Kingston HyperX en de Intel 520 Series dezelfde SandForce-controller aan boord. Het onderlinge verschil is desalniettemin toch vrij groot te noemen.