3min

Innovatie

Innovatie en de smartphonemarkt gingen de afgelopen jaren hand in hand. Door de vele innovaties van de afgelopen jaren is deze markt zo snel volwassen geworden en hebben verschillende bedrijven enorm veel geld verdiend, of juist verloren. Vooral op hardwaregebied heeft er veel innovatie plaats gevonden. Zo zijn we inmiddels van trage single-core processoren overgestapt op dual-core processoren vorig jaar, naar quad-core processoren dit jaar. Ook de beeldschermen van de smartphones zijn flink verbeterd, we beschikken nu over veel mooiere kleuren en hogere resoluties dan twee jaar geleden.

Er lijkt nu langzaam een eind te komen aan deze snelle innovaties, dit tempo is namelijk ook niet vol te houden. Op een gegeven moment kan je op de hardware niet langer met gigantische stappen innoveren. Inmiddels beschikken we over voldoende grafische en rekenkracht in een smartphone, kunnen we duizenden foto’s opslaan op onze telefoon en zijn ook de camera’s vele malen beter geworden. Eindelijk is die verschrikkelijke lag opgelost door de fabrikanten en kan je nu een foto maken als je daadwerkelijk op de knop drukt en niet pas 3 seconde later.Er wordt ook gediscussieerd over het nut van quad-core processoren in smartphones. Zo zijn ze bij Sony en Nokia bijvoorbeeld van mening dat dit zinloos is. Dual-core processoren zouden meer dan voldoende kracht bieden voor een telefoon. Wat in elk geval duidelijk is, is dat innovatie op hardware ten einde begint te lopen. Samsung komt nu ook met een telefoon die weliswaar hardwarematig wederom een stap voorwaarts is, maar een stuk kleiner dan de stap die het bedrijf maakte bij de introductie van de Galaxy S II.

Daarom zien we nu ook dat Samsung de innovatie meer in de software begint te zoeken. Hier gaan we de komende jaren waarschijnlijk ook de meeste innovatie zien. Hardwarematig zal de innovatie nu een stuk langzamer gaan. Eén van de hardwarematige innovaties die wel een grote stap voorwaarts is maar we nog niet hebben besproken is het draadloos opladen van de Galaxy S III. Er ging al tijden een gerucht dat de Galaxy S III draadloos oplaadbaar zou zijn, dit is echter maar deels waar. Ja, het is mogelijk om de Galaxy S III draadloos op te laden, maar daarvoor moet je wel een optionele accessoire bijkopen, de prijs hiervan is echter nog niet bekend en ook of het opladen dan even snel gaat als via een kabel is nog onduidelijk.Zoals gezegd, de grootste innovatie gaat vanaf nu komen uit softwarematige oplossingen. Zoals de eerder besproken functies in TouchWiz. De vraag is alleen welke bedrijven dit tempo ook vol kunnen houden, de ontwikkeling van software moeten de smartphone-fabrikanten in het geval van Android immers grotendeels zelf doen, om zich te onderscheiden.

De zogenaamde ’tagline’ van de Galaxy S III; ‘Designed for humans’, ofwel een telefoon ontwikkeld voor mensen, lijkt ook vooral te refereren aan software-oplossingen van de Galaxy S III. Die oplossingen spelen in op het makkelijk gebruiken van een smartphone.