5min Devices

Review: Sony Xperia Tablet S

Hardware en specificaties

In tegenstelling tot bepaalde andere merken lijkt Sony er voor te kiezen om met maar één tablet op de markt te komen. Wat dit dus ook meteen het vlaggenschip van het merk maakt, waarop we de hardware ook af moeten rekenen. Voor zover wij begrepen hebben van Sony, is dit voorlopig ook de enige Android-tablet van het bedrijf. Er komt binnenkort wel een Windows 8-tablet.

Zoals eerder gezegd, is dit de opvolger van de Sony Tablet S, we gaan er dan ook van uit dat deze tablet beter zal presteren dan zijn voorganger.

De nieuwe Sony Xperia Tablet S wordt wederom aangedreven door een NVIDIA ARM-chip. Sony heeft gekozen voor de NVIDIA Tegra 3-chip, het model van vorig jaar beschikte over de Tegra 2-chip. De Tegra 3-chip is inmiddels al even op de markt en is niet meer de allersnelste processor die beschikbaar is voor tablets, maar men hoeft over de prestaties zeker niet te klagen. Sony heeft de quad-core processor geklokt op 1,3 GHz en de chip doet zijn werk samen met 1GB aan RAM-geheugen. De opslagcapaciteit is afhankelijk van het model dat je koopt, het goedkoopste model komt met 16GB aan opslagcapaciteit.

Review: Sony Xperia Tablet S
Het scherm is uiteraard een van de belangrijkste eigenschappen van een tablet. Als we terugkijken op het vorige model, dan hadden we vooral kritiek op de kijkhoek en de helderheid van het scherm. We kunnen bij deze tablet gelukkig constateren dat Sony iets met de kritiek heeft gedaan en beide aspecten zijn flink verbeterd. Het enige puntje van kritiek dat we deze keer hebben, is dat de tablet wel erg gevoelig is voor vingervlekken.

We zijn inmiddels wel gewend aan touchscreens waar onze vingers op blijven staan, maar meestal zijn de vingers niet meer te zien als je het scherm inschakelt. Bij de Sony Xperia Tablet S is dat helaas niet het geval, de vingers blijven hinderlijk aanwezig, ook als het scherm is ingeschakeld. Sony laat weten dat het scherm wel is behandeld tegen vingerafdrukken maar in onze optiek is dit niet goed genoeg.

Review: Sony Xperia Tablet S
Als we verder kijken naar het scherm, dan zijn we wel te spreken over de kleurweergave behalve van de kleur zwart. We vinden dat het zwart niet echt zwart is en dat Sony hier in het verleden beter mee heeft gescoord. Ook de resolutie van het scherm is met 1280 x 800 pixels niet indrukwekkend, maar gewoon standaard. Sony brengt een hele degelijke tablet op de markt, maar op hardwaregebied is er eigenlijk niets wat echt onderscheidend is.

Waterproof

Goed, dat is niet helemaal waar, Sony heeft één element toegevoegd waarmee het zich probeert te onderscheiden. De Sony Xperia Tablet S voldoet aan een bepaalde norm, waardoor de tablet wat beter tegen vocht kan dan de gemiddelde concurrentie. Zo reageert het scherm nog steeds goed als het nat is en kan het dus ook goed gebruikt worden in badkamers en keukens. Helemaal waterproef gemis de tablet overigens niet, je kan er dus niet mee gaan zwemen of in een bak water laten vallen, maar de tablet is wel wat meer dan enkel spatwaterdicht.

Helaas moeten we bij deze feature wel een kanttekening maken. Inmiddels zijn er klachten bekend over de tablet dat het waterproef niet helemaal opgaat, omdat het scherm bij sommige modellen loslaat van de behuizing. Sony heeft dit inmiddels erkend, het zou gaan om een beperkt aantal exemplaren en het bedrijf biedt inmiddels gratis de mogelijkheid aan om de tablet te laten controleren indien men er al één heeft aangeschaft. Wij hebben zelf de moeite genomen om ons reviewexemplaar te controleren en ook wij zien dat de tablet inderdaad wat kieren heeft tussen het scherm en de behuizing op de hoeken. Sony heeft de problemen inmiddels aangepast door het productieproces aan te passen.

Review: Sony Xperia Tablet S
Bouwkwaliteit

Ook niet geheel onbelangrijk is de bouwkwaliteit van de tablet. Sony heeft over het algemeen gebruik gemaakt van kunststof. Ondanks dat, zijn we wel te spreken over de bouwkwaliteit. Er zit geen beweging in de behuizing en het geheel voelt stevig aan. Zoals eerder opgemerkt is er bij sommige modellen een klein problem met de kieren tussen het scherm en de behuizing, maar dit is inmiddels door Sony opgelost.

Specificaties

Model
Merk Sony
Type Xperia Tablet S
Processor
Processortype Tegra 3 (quad-core)
Kloksnelheid processor 1,3 GHz
Software
Besturingssysteem Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich)
Extra software
 • AccuWeather
 • Afstandsbediening
 • Album
 • Chrome
 • Evernote
 • Evernote Widget
 • Films
 • Flash Player
 • Media Remote
 • Movie Studio
 • Music Unlimited
 • OfficeSuite
 • Plakboek
 • Reader by Sony
 • Skype
 • Socialife
 • Sony Select
 • Walkman
 • Wi-Fi-checker
 • Xperia Link
 • Zinio
Opslag
Interne opslag 16GB, 32GB of 64GB (voorlopig alleen 16GB)
Externe opslag microSD, microSDHC
RAM 1 GB
Scherm
Scherm 9,4" TFT capacitief touchscreen
Scherm resolutie 1280 x 800 pixels
Connectiviteit
Bedraad Micro USB 2.0-poort, 3,5 mm audio jack, SD-kaart
WiFi 802.11 a/b/g/n
GPS ja
Bluetooth v3.0
Telefoonnetwerken 3G (optioneel)
Audio Ingebouwde stereo speakers, 3,5 mm audio jack
Accu
Batterij 6000 mAh
Accuduur Bij dagelijks gebruik ongeveer 12 uur.
Fysieke eigenschappen
Afmetingen 239,8 x 174,4 x 8.8 mm (LxBxD)
Gewicht 585 g (incl. batterij)
Kleuren Zwart met zilver