3min Devices

Review: Nokia Lumia 820

Software

Nokia-software


Windows Phone is in tegenstelling tot Android een zeer gesloten mobiel besturingssysteem. Het is voor fabrikanten wel mogelijk om apps te ontwikkelen voor Windows Phone, maar niet om een eigen skin of interface over het besturingssysteem heen te leggen. Het enige wat elke fabrikant kan doen, is de standaardkleur veranderen en de telefoon voorzien van eigen applicaties.

Dat laatste is iets waar Nokia duidelijk onderscheid weet te maken tussen zichzelf en de concurrentie. HTC en Samsung bieden ook wel wat apps aan op de Windows Phone-toestellen, maar deze zijn lang niet zo interessant als de apps die Nokia aanbiedt.

Nokia levert een hele waslijst aan apps mee, waarvan de meeste ook echt iets toevoegen aan het besturingssysteem. Er zijn eigenlijk maar twee apps die weinig bestaansrecht hebben en dat zijn Angry Birds Roost en Populaire Apps. De eerste is een eerbetoon van Nokia aan het eveneens Finse Rovio, de maker van Angry Birds. De gebruiker vindt hierin een hoop informatie, maar geen spel. De tweede is een applicatie waarin populaire Windows Phone-apps worden gepromoot door Nokia. De standaard Windows Store doet dit echter ook al.

De overige applicaties zoals; Cinemagraph, Creative Studio, Nokia Care, Nokia City Lens, Nokia Drive+ Beta, Nokia Kaarten, Nokia Music, Nokia OV, Panaroma en Smart Shoot zijn allemaal apps die echt iets toevoegen aan Windows Phone en alleen beschikbaar zijn op Nokia-toestellen.

Vooral Nokia Kaarten en Nokia Drive+ Beta zijn goede uitbreidingen. Hiermee is een volwaardig kaarten- en navigatiepakket beschikbaar, waarmee ook offline kan worden genavigeerd. Mits de kaarten vooraf zijn gedownload en geïnstalleerd op het toestel. Voor een uitgebreide beschrijving van alle Nokia apps verwijs ik graag door naar de review van de Nokia Lumia 920, waarin alle applicaties kort zijn behandeld.

Review: Nokia Lumia 820

Overige software


Op internet gaan de wildste verhalen rond over de Windows Phone-apps. Bij de lancering van Windows Phone 8 waren er namelijk nogal wat gebreken. Zo werkte de Facebook-app niet goed en ontbraken populaire apps als WhatsApp, Spotify en vele andere. Inmiddels kunnen we melden dat een groot deel van deze problemen al zijn opgelost. Zo is er inmiddels een zeer degelijke app gekomen voor WhatsApp en werkt de Facebook-app beter dan ooit. Zowel Microsoft als Nokia investeren flink in de ontwikkeling van apps en het beschikbaar krijgen van populaire apps op het Windows Phone-platform. Dit betekent echter niet dat we er al zijn, zo is de Spotify-app nog steeds een grote afwezige, deze staat echter wel gepland voor het eerste kwartaal van 2013.

Voor ons is dat wel iets om even bij stil te staan, want potentiële kopers van Windows Phone-toestellen moeten zich ervan bewust zijn dat het nog steeds een vrij nieuw platform is, veel nieuwer dan iOS van Apple en Android van Google. Het is ook zo dat veel bedrijven nog steeds eerst voor iOS- en Android-ontwikkelen en dan pas naar Windows Phone gaan kijken. Dit is echter een situatie die langzaam zal veranderen, naar mate Windows Phone populairder wordt. In elk geval verwachten wij dat medio 2012 alle populaire apps beschikbaar zullen zijn voor Windows Phone.

Overweeg je over te stappen op Windows Phone maar heb je bepaalde apps op je huidige smartphone waar je echt niet zonder kan, kijk dan op WindowsPhone.com of deze apps al beschikbaar zijn op Windows Phone 8.