3min

Hardware en bouwkwaliteit

Hardware


Zoals we in de inleiding al aanstipten, is dit een midrange-toestel maar zijn de specificaties van dit toestel allesbehalve midrange. Zowel de processor als het intern geheugen zijn gelijk aan het high-end Windows Phone 8-toestel van Nokia, de Lumia 920.

Dit komt vooral doordat Microsoft ervoor heeft gekozen om niet een breed arsenaal aan componenten te ondersteunen. De keuze in processoren op dit moment is beperkt tot alleen de Qualcomm Snapdragon S4-processor. Ook de grafische kracht komt bij de Lumia 820 van een Adreno 225 GPU.

Het verschil in specificaties moet dus elders worden gezocht, bijvoorbeeld in het scherm. De Lumia 820 beschikt over een 4,3 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 480 x 800 pixels. Dit is dan ook meteen het grootste en belangrijkste verschil. Qua kleurbereik hebben we niets te klagen, maar de schermresolutie van de Lumia 820 is een stuk minder hoog dan die van zijn grote broer. De Lumia 920 heeft een schermresolutie van 768 x 1280.


Als we kijken naar de opslagcapaciteit van de Lumia 820, dan is dit duidelijk geen uitblinker, standaard wordt de Lumia 820 geleverd met slechts 8GB aan opslagcapaciteit. Dit is echter wel uit te breiden via een micro SD-kaartje van maximaal 64GB. Ter vergelijking; de Lumia 920 wordt geleverd met 32GB aan opslagcapaciteit, maar dit is dan weer niet uitbreidbaar. Dit kan dus zowel als een plus- als minpunt worden gezien in het geval van de Lumia 820.

De camera van de Nokia 820 is voorzien van een Carl Zeiss-lens en kan foto’s van 8 megapixel maken. Hoe goed deze foto’s precies zijn, gaan we verderop in deze review testen. Wel kunnen we ter vergelijking opmerken dat de Lumia 920 over een camera beschikt van 8,7 megapixel, in combinatie met Nokia’s PureView-technologie. Het ligt voor de hand dat de camera van de Lumia 820 daardoor iets minder goed zal zijn. De camera aan de voorkant heeft een resolutie van 640 x 480 pixels.


Kijken we naar de overige specificaties van de Lumia 820, dan valt ons op dat de batterij van Lumia 820 ook wat kleiner is dan die van de Lumia 920. Doordat het scherm van de Lumia 820 kleiner is en het gaat om een AMOLED-scherm en niet om een IPS-scherm, zal een benchmark uit moeten maken hoeveel verschil dit maakt in de batterijduur.

Verder doen de specificaties van de Lumia 820 niet echt onder voor die van zijn grote broer. De Lumia 820 biedt zelfs ondersteuning voor 4G/LTE-netwerken. In Nederland beschikken we op het moment van schrijven nog niet over een werkend grootschalig 4G-netwerk, maar dit gaat snel veranderen. KPN heeft laten weten vanaf februari 30 procent dekking te willen bieden in Nederland, vanaf de zomer moet deze dekking zijn opgeschroefd tot 50 procent. Wanneer de andere operators volgen met 4G-dekking is onbekend.

Bouwkwaliteit


Over de bouwkwaliteit van de Lumia 920 hadden we al weinig te klagen, datzelfde kan gezegd worden van de Lumia 820. Doordat de smartphones wat dikker en zwaarder zijn, krijg je al het gevoel dat de bouwkwaliteit in orde is, maar uiteraard hebben we dat ook even getest. Er zit geen beweging in het toestel als we er druk op uitoefenen.


Iets wat wel jammer is, is dat Nokia niet heeft gekozen voor Gorilla Glass voor deze smartphone. Er is wel gebruik gemaakt van een krasbestendig scherm, maar geen Gorilla Glass. Het is dus maar de vraag hoe krasbestendig het scherm is.

Alle losse onderdelen in de smartphone, zoals de camera, knoppen en speakers zijn netjes weggewerkt en in het geval van de knoppen is er ook geen speling te ontdekken, wat dus ook niet op een toekomstig probleem zou kunnen duiden.

Het verwijderen van de achterkant van de Lumia 820 gaat niet bepaald makkelijk, wat ons betreft is het ook niet de bedoeling om deze regelmatig te openen en dat mag dan ook best stroef gaan. In dit geval is het wel een hele opgave.