4min

Accessoires en uiterlijk

Accessoires


De Nokia Lumia 820 wordt in tegenstelling tot zijn grote broer geleverd met slechts één handleiding, een zwarte netstroomadapter in plaats van een witte en bijbehorende micro USB-kabel. Nokia heeft ons ditmaal een andere frisse kleur uit het assortiment gestuurd. De Nokia Lumia 920 werd ons geleverd in het rood, maar de Lumia 820 hebben we ontvangen in het geel. Uiteraard is de Lumia 820 in meerdere kleuren leverbaar waaronder geel, rood, wit, lichtblauw, paars, grijs en zwart. De meegeleverde headset heeft altijd dezelfde kleur als het toestel. Ook worden er drie paar rubbertjes meegeleverd in verschillende groottes, zodat de headset door iedereen comfortabel kan worden gebruikt.


Een andere functionaliteit die deze Lumia 820 biedt, is het draadloos opladen. Deze mogelijkheid is echter maar voor 50 procent aanwezig. Het toestel is voorbereid om draadloos te worden opgeladen, maar de draadloze lader wordt standaard niet meegeleverd. Deze dient men los bij te kopen en dat kan voor een adviesprijs van 69,95 euro. De draadloze laders zijn wederom in vele kleuren te verkrijgen, net als de toestellen van Nokia.

Uiterlijk


Het uiterlijk van de Nokia Lumia-smartphones is zoals je wellicht al was opgevallen anders dan dat van de meeste smartphones. Nokia kiest voor uitdagende kleuren, maar voor de mensen die hier niet van houden is de Lumia 820 dus ook leverbaar in het zwart, wit of grijs. Wij ontvingen van Nokia deze keer een gele variant. In tegenstelling tot de rode Lumia 920 die we eerder ontvingen, heeft de gele Lumia 820 een matte afwerking, waar de rode 920 een hoogglans afwerking had.


Hoogglans of matte afwerking is wat ons betreft een kwestie van smaak. Op kantoor kunnen we het ook niet eens worden, de ene vindt de hoogglans-afwerking mooier, de andere prefereert juist een matte smartphone. Het grote nadeel aan een hoogglans-afwerking is dat vingerafdrukken duidelijker zichtbaar zijn, daar heeft deze gele variant dus geen last van. Indien je overweegt een Lumia te kopen, raden we aan even in je lokale telefoonwinkel de kleuren te gaan bekijken.


Een ander uiterlijk voordeel dat de Lumia 820 heeft ten opzichte van de 920, is dat de gekleurde achterkant kan worden verwijderd van het toestel. Het is dus ook mogelijk om verschillende achterkantjes te kopen en op die manier regelmatig van kleur te wisselen. Als de achterkant is verwijderd, wat overigens wel vrij moeizaam gaat, is het ook mogelijk om de simkaart en micro SD-kaart te plaatsen of te verwijderen.

Als we het toestel goed bekijken en in de handen houden, vallen een aantal zaken direct op. Wederom valt op dat dit toestel een stuk zwaarder is dan andere toestellen met een schermgrootte van 4,3 inch. De smartphone is zelfs zwaarder dan toestellen van 4,7 inch zoals de Samsung Galaxy S III en de HTC One X+. Verder is het toestel wat vierkanter dan zijn concurrenten, de Lumia 820 is minder hoog dan veel andere 4,3 inch-toestellen en net wat breder. Ook is de Lumia 820 een stuk dikker dan we gewend zijn. Eerlijk is eerlijk, doordat alle dimensies en het gewicht anders is dan we momenteel gewend zijn, moeten we ook even wennen aan dit toestel. Een probleem is het echter niet, de Lumia 820 is bovengemiddeld zwaar, maar niet té zwaar.

Als we verder kijken naar de Lumia 820, dan zien we aan de voorkant dat uiteraard het scherm de meeste ruimte inneemt. Boven het scherm vinden we ook de frontcamera en de vernoeming van het merk Nokia terug. Deze camera heeft een VGA-resolutie van 640 x 480 pixels. Onder het scherm vinden we de bekende aanraakgevoelige Windows-toetsen: terug, home en zoeken. Als we dit vergelijken met de Lumia 920, dan kunnen we stellen dat de Lumia 820 compacter is en de ruimte beter is benut, bij de 920 is er veel loze ruimte onder de aanraakgevoelige toetsen.


Uiteraard kijken we ook naar de achterkant van het toestel. Hier vinden we wederom een camera met een lens afkomstig van Carl Zeiss. Ook is de camera voorzien van twee LED’s om als flitser te fungeren. De lens is in staat om foto’s van 8 megapixel te maken en 1080p-video’s op te nemen met een verversingssnelheid van 30 fps. Standaard worden video’s echter opgenomen in 720p. Het grootste gemis aan deze camera is het ontbreken van de PureView-technologie, waar de Lumia 920 wel over beschikt. Hoeveel dat uitmaakt gaan we uiteraard nog testen.


Aan de bovenkant is de aansluiting voor de headset te vinden, aan de onderkant vinden we de speaker en de micro USB-poort om het toestel op te laden. De linker zijkant van het toestel is door Nokia helemaal leeg gelaten, de rechter zijkant is voorzien van drie knoppen. Van boven naar beneden is dit de volumeregeling, de stand by-knop en de camera-knop.