Prestaties

Linksys is nu nog een onderdeel van Cisco en dat bedrijf weet heel goed hoe netwerken in elkaar zitten en hoe je daar het maximale uit moet halen. Grote vraag is of dat ook is gelukt bij dit model.

Ervaring leert ons dat de bekabelde aansluitingen vaak wel snel genoeg zijn, maar dat er tussen de draadloze signalen nog veel verschil zit bij de verschillende routers. Dat is dan ook iets waar onze testen echt op in spelen, al testen we de bekabelde aansluitingen ook allemaal.

2,4 GHz Band


We beginnen met de prestaties van de traditionele 2,4 GHz-band op een afstand van 1 meter en 25 meter.

Benchmark: Wifi 2,4 GHz – 25 meter


In de grafieken is duidelijk te zien dat de snelheid op een afstand van 1 meter goed is, beter dan de concurrerende Netgear-router, maar wederom zakt ook deze router door het ijs op een afstand van 25 meter. Indien deze router op de benedenverdieping wordt geplaatst, hoeft men dus geen uitstekend signaal te verwachten op zolder bij gebruik van de 2,4 GHz-band.

5 GHz Band


Tijd om de 5 GHz-band aan dezelfde twee tests te onderwerpen. De 5 GHz-band is een aantal jaren geleden toegevoegd en biedt een beter bereik over langere afstanden en ook hogere snelheden.


De Linksys-router haalt op de 5 GHz-band, zoals verwacht, een veel hogere snelheid en weet ook opnieuw de Netgear-router te verslaan. Ook op 25 meter is de snelheid nog prima op 5 GHz.

Ook hebben we de 5 GHz band aan een wat zwaardere test onderworpen. We hebben gekeken wat er gebeurt als twee computers het draadloze netwerk ten volle willen benutten. Wederom op één meter en op 25 meter.

Benchmark: Wifi 5 GHz – 1 meter – 2 pc's tegelijk


Benchmark: Wifi 5 GHz – 25 meter – 2 pc's tegelijk


Zoals goed is te zien in deze benchmarks, levert een extra PC geen problemen op. De snelheid loopt per PC weliswaar flink terug. Gezamenlijk kan ongeveer dezelfde snelheid worden gehaald als bij een verbinding met één pc. We kunnen dus wel stellen dat dit de maximale snelheid is die haalbaar is op de 5 GHz-band bij deze router. Wel is het opvallend dat op 25 meter de snelheid verder terugvalt met twee PC’s, dan met één PC. Ook verliest de Linksys hier van de Netgear.

Bekabelde snelheid


Tot slot hebben we ook de bekabelde snelheid van deze router aan een test onderworpen. Zowel de LAN-poorten als de WAN-poort zijn doorgemeten.


De LAN-poort haalt een snelheid van 907 Mbit, op zich een prima snelheid, maar het verlies is wel groter dan bij de Netgear-router. Deze snelheid wordt in de praktijk echter maar weinig behaald omdat de meeste gebruikers geen systemen hebben die data op deze snelheid kunnen wegschrijven. Verder zien we wederom dat er op de WAN-poort is bezuinigd. Deze haalt maximaal 523 Mbit. Als internetverbinding is dit geen probleem, mensen hebben thuis geen verbinding die de 523 Mbit haalt. als lokaal accesspoint gekoppeld met een andere router kan het wel een beperkende factor zijn. Maar niet een waar wij heel zwaar aan tillen, de meeste gebruikers zullen dit model inzetten als primaire router.