Hardware en bouwkwaliteit

Hardware


De Xperia Z is voorzien van indrukwekkende hardware. Dat staat in contrast met de vorige vlaggenschepen, welke qua hardware wel mee konden met de concurrentie, maar er zeker niet de vloer mee aanveegden. Dat lijkt nu wel anders, nu Sony de smartphone voorzien heeft van een quad-core Krait-processor die draait op 1,5 GHz. De processor wordt ondersteund door 2GB werkgeheugen.

Voor het grafische werk beschikt de Xperia Z onder de Adreno 320, die hebben we nog niet eerder langs zien komen bij onze recensies, dus we zijn vol verwachting betreffende de grafische prestaties. Sony leverde met de Xperia T een telefoon af die wel degelijk een spelletje kon spelen, maar heel bijzonder waren de prestaties nou ook weer niet.


Naast de krachtige processor en GPU is ook het scherm een speerpunt van de Xperia Z. De display heeft een afmeting van 5 inch en heeft een Full HD-resolutie. De maximale resolutie van je TV op een scherm van 5 inch, dat is indrukwekkend te noemen. Met dit scherm heeft de Xperia Z dan ook een pixeldichtheid van 441 pixels per inch en dat is ongeëvenaard hoog. Een andere eigenschap die we nog niet eerder bij smartphones zagen is dat er invoer van maar liefst tien vingers tegelijkertijd kan worden waargenomen. Of het zinnig is, is de vraag, maar dat het kan is natuurlijk prima. Het TFT-paneel wordt beschermd met behulp van glas dat bestand zou moeten zijn tegen krassen en breuken.

Voor het camerawerk heeft Sony eveneens gekozen voor high-end materiaal. Aan de voorkant vinden we een 2,2 megapixel camera terug, een resolutie die een klapje hoger is dan over het algemeen het geval is. De achterkant huist een 13,1 megapixel camera die ook voorzien is van een LED-flitser. Beide camera’s nemen op in Full HD-formaat.

Wat betreft opslagcapaciteit kan men gebruik maken van 16GB interne opslagruimte. Die opslagruimte kan eventueel verder worden uitgebreid met een micro SD-kaartje van maximaal 32GB. De Sony Xperia Z is beschikbaar in drie kleuren: zwart, wit en roze.


Bouwkwaliteit


De Xperia Z voelt al direct erg stevig aan als je hem voor het eerst in de hand neemt. Het lijkt een solide blok plastic. Het materiaal voelt, ondanks dat het om plastic en glas gaat, kwalitatief goed aan. Wel moet ik een kleine kanttekening maken bij de achterkant van de behuizing, waar na enkele dagen reeds een scheur in bleek te zitten ter hoogte van de USB-poort. De oorzaak hiervan is mij echter onduidelijk daar de telefoon niet gevallen is.

Als je op het scherm drukt ontstaan er geen vlekken. Dat is best knap, gezien de grootte van het paneel. Als je druk uitoefent op de boven- en onderkant van het toestel dan zie je wel wat vlekken ontstaan op het paneel, wat indiceert dat de behuizing toch wat te flexibel is. Dit zal je bij een van de recente iPhone’s bijvoorbeeld niet zien.

De afwerking van de Xperia Z is subliem. Er zijn geen uitstekende randjes of onderdelen die niet goed op elkaar aansluiten. Dat kan ook niet, want dan zou de telefoon niet waterdicht zijn. Het gebruik van klepjes verdient bij ons nooit de hoofdprijs wegens gebruiksvriendelijkheid, maar wanneer het een hoger doel dient, zoals water- en stofbestendigheid in dit geval, kan daar uiteraard niet over geklaagd worden.