2min

Conclusie

De Samsung Chromebook XE303C12-A01 is een leuk systeem, de prestaties waren boven verwachting voor hoever we deze konden meten en ook de accu gaat lekker lang mee. Over de bouwkwaliteit zijn we niet helemaal content, maar de adviesprijs van 299 euro is ook wel erg laag. Het is en blijft echter wel een Chromebook, wat een zegen, maar ook een vloek kan zijn. Dat is afhankelijk van wat voor gebruiker je bent.

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een Chromebook, zal je je altijd goed moeten afvragen wat je verwacht van het systeem. Een Chromebook is voor de gemiddelde consument namelijk een prima desktopvervanger, maar lang niet voor iedereen. Het is dan ook aangeraden om altijd even onze Chrome OS-review erop na te slaan.

Geavanceerd foto- of videobewerken hoef je niet te proberen met een Chromebook, er is simpelweg nog geen applicatie voor. Ook de IT-professional zal snel tegen zaken en applicaties aanlopen die niet bestaan voor een Chromebook. Er zijn echter wel oplossingen voor, in de vorm van remote desktop-applicaties, waarmee je veel toepassingen alsnog kan gebruiken op een extern systeem, maar het blijft daarmee alsnog een tekortkoming van een Chromebook.

Voor de gemiddelde gebruiker die alleen wil surfen op het web, e-mail wil ontvangen en versturen, bij voorkeur via Gmail en wil tekstverwerken via Google Docs, is dit een prima systeem. Ook het spelen van browsergebaseerde games is geen enkel probleem, daar draait de Chromebook zich niet voor om. Gezien de beperkte installatiemogelijkheden, automatische updatefunctionaliteit, en verschillende beveiligingslagen, is het wel een heel veilig systeem. De kans is veel kleiner dat je in aanraking komt met malware op een Chromebook, dan op een Windows-systeem.

Chrome OS is duidelijk een besturingssysteem in ontwikkeling en kan in de toekomst mogelijk nog veel meer. Google is echter niet zo open over de toekomstplannen, waardoor het vooralsnog een kwestie is van afwachten wat er gaat komen. Wel heeft deze Chromebook van Samsung een prima prijs-/prestatieverhouding en voor de juiste persoon kan dit een uitstekend systeem zijn.
7.9
  • Prestaties;
  • Accuduur;
  • Veiligheid;
  • Goedkoop
  • Voor gemiddelde gebruiker prima desktopvervanger;
  • Bouwkwaliteit laat wat te wensen over;
  • Offline beperkt bruikbaar;
  • Geavanceerde toepassingen nog onmogelijk;
  • Voor IT-Professional al snel ongeschikt;