Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Een goedkope tablet met redelijk goede hardware en een Full HD-scherm is natuurlijk iets wat we altijd toejuichen. Waarom teveel betalen voor een product als het goedkoper kan? Wat echter niet uit het oog moet worden verloren is de bouwkwaliteit. Als de bouwkwaliteit namelijk onder de maat is, is de levensduur van het product dat vaak ook en dat is natuurlijk juist weer niet wenselijk.

Om te beginnen is zichtbaar dat er veelvuldig is gekozen voor plastic. Plastic is een materiaal dat niet altijd onze voorkeur geniet, omdat het toch minder stevig is dan bijvoorbeeld metaal. Bij Samsung zijn we de laatste tijd wat kritischer geworden op het vele gebruik van plastic, nu meer fabrikanten laten zien dat het ook anders kan. We moeten echter ook realistisch zijn: het is op dit moment waarschijnlijk nog onmogelijk om een tablet te produceren met een betere behuizing, zonder de prijs te moeten verhogen. We snappen daarom de keuze van Asus en Google voor plastic, maar hopen dat dit in de toekomst alsnog een keer verleden tijd zal zijn.


We hebben de Nexus 7 uiteraard weer aan de nodige testen onderworpen en flink wat kracht gezet op de behuizing en we moeten constateren dat ondanks het gebruik van plastic de tablet vrij stevig is. De beweging in de behuizing is verder minimaal, wel zien we als we hard op het scherm drukken wat vervorming, maar niet zo erg dat het paneel hier echt last van heeft waardoor er vlekken ontstaan. Ook waren we positief verrast dat er is gekozen voor Corning Gorilla Glass om het scherm te beschermen tegen bijvoorbeeld krassen. Normaal gesproken is dat niet het geval in deze prijsklasse.

De naden in de tablet sluiten perfect op elkaar aan en er zijn geen spleten of andere gaten en kieren te vinden. Er zit wel wat speling op de knoppen in de behuizing, maar het is niet storend te noemen.

Hardware


De hardware van de Nexus 7 tablet is zoals gebruikelijk niet het beste van het beste, op het scherm na. Asus en Google scoren veel punten door in deze prijsklasse een scherm te gebruiken met een hoge resolutie, in dit geval Full HD. Eindelijk komt er een beetje druk op de fabrikanten te staan: ze moeten de schermen van hun tablets verbeteren nu Google de weg heeft gewezen. Hiermee zal ook een van Apple’s belangrijkste verkoopargumenten voor een grote iPad worden uitgewist. De iPads beschikken namelijk al twee jaar over hoge resolutie schermen, behalve de iPad mini.

Het Nexus 7-scherm heeft een afmeting van -heel verrassend- 7 inch, en een resolutie van 1200 x 1920 pixels. Dat komt neer op 323 pixels per inch en dat is overduidelijk beter dan veel bestaande tablets. Het scherm is hierdoor scherper en beter leesbaar.

Als we aan de binnenkant van de tablet kijken, vinden we een hele bekende processor, de Qualcomm Snapdragon S4 Pro. Dit is een quad-core processor en is in dit geval geklokt op 1,5 GHz. Deze processor is inmiddels alweer een jaartje oud, maar heeft zich zeker bewezen als een chip die voldoende rekenkracht in huis heeft. De S4 Pro wordt in dit geval bijgestaan door een Adreno 320 voor het grafische rekenwerk, eveneens geen verkeerde chip. Verder is er 2GB aan werkgeheugen toegevoegd en beschikt dit model over 16GB aan opslagcapaciteit. Zoals vermeld komt in Nederland alleen de 32GB-variant op de markt. Als we in dit stadium van de review een schatting moeten maken, verwachten we dat de tablet niet als beste uit de bus komt, maar wel in de bovenste regionen gaat resideren.

Als we de camera’s van de Nexus 7 nader inspecteren, zien we dat er een 5 megapixel camera aan de achterzijde is geplaatst. Deze kan echter ook video’s opnemen in Full HD (1080p) met 30 frames per seconde. De camera aan de voorzijde is duidelijk gericht op videobellen en videoconferenties via bijvoorbeeld Skype. Foto’s maken kan in maximaal 1,2 megapixel, wat niet al te beste foto’s oplevert. Video’s opnemen kan in HD (720p), wat zeer acceptabel is.

Tot slot is de Nexus 7 voorzien van een accu van 3.950 mAh, wat voor een 7 inch tablet zeer redelijk is.