3min Devices

Review: Samsung ATIV Book 9 Plus

Hardware en aansluitingen

Hardware


De Samsung ATIV Book 9 Plus is voorzien van een Intel Core i5-processor uit de vierde generatie. Om precies te zijn gaat het om de Core i5-4200U. Dit is een dual-core processor die standaard tikt op 1,6 GHz, deze processor kent ook een Turbo-mode waarmee de kloksnelheid tijdelijk 1 GHz wordt opgehoogd, voor zolang de temperatuur van de chip onder een bepaald niveau blijft.

Grafische taken die de ATIV Book 9 Plus voor de kiezen krijgt worden afgevangen door de Intel HD Graphics 4400-kern die in de processor is geïntegreerd. Helaas is er dus geen sprake van een discrete videokaart, maar dat is bij de MacBook Pro met 13 inch Retina-scherm eveneens niet het geval en dat is momenteel toch de meest voorname concurrent.

Het werkgeheugen bedraagt 4GB en is niet te vervangen of uit te breiden. Gegevens worden bij de Samsung ATIV Book 9 Plus opgeslagen op een SSD-schijf van 128GB. Direct bij de eerste start is er nog 71,9GB over voor de eindgebruiker, alle overige ruimte wordt al ingenomen door bijvoorbeeld de Windows-installatie, aanvullende software (trials en bloatware) van Samsung en er is ook een herstelpartitie om de laptop naar de fabrieksinstellingen te herstellen. Al met al vind ik 72GB aan eigen schijfruimte wel aan de krappe kant.

Het 13,3 inch LED QHD+ scherm van de ATIV Book 9 Plus heeft een indrukwekkende resolutie van 3200 bij 1800 pixels en dat is een heel indrukwekkende resolutie. Met een pixeldichtheid van 276 pixels per inch loopt Samsung op dit moment helemaal vooraan in deze strijd.

Review: Samsung ATIV Book 9 Plus
Review: Samsung ATIV Book 9 Plus

Aansluitingen, indicatoren en knoppen


De linkerzijde van de ATIV Book 9 Plus bevat een accu-, USB 3.0-, micro HDMI- en LAN-poort. De laatstgenoemde poort is ongeveer even groot als de micro HDMI-poort en daar steek je dus geen normale LAN-kabel in. In de verpakking vind je een adapter om de twee met elkaar verbonden te krijgen. Als laatste zit er nog een SD-kaartlezer verscholen aan deze zijde van de laptop.

Aan de rechterzijde heeft Samsung een VGA-, audio-, USB 3.0-poort en als laatst een veiligheidsslot. De VGA-poort is net als de LAN-poort onderhanden genomen en vereist een adapter om een normale VGA-kabel aan te sluiten op de laptop. Samsung levert deze adapter niet mee bij aankoop.

Linksboven het toetsenbord zitten de indicatoren van de ATIV Book 9 Plus. Het gaat om ledjes die de accustatus en systeemstatus vertolken. In het toetsenbord zitten ook indicatoren voor de CapsLock- en WiFi-staat. De aan-knop zit rechtsboven het toetsenbord.