Installatie en besturing

Omdat de Galaxy Gear voor ons een nieuwe productcategorie is, ga ik in dit artikel wat dieper in op de wijze waarop de smartwatch in gebruik wordt genomen en hoe de algemene ervaring is.


Installatie


Als je de Galaxy Gear uit zijn verpakking haalt, moet je het horloge ongetwijfeld eerst nog opladen. Dit kan je alleen doen met behulp van de meegeleverde oplaadhouder, want op het apparaat zelf zit geen USB-poort. Dit is lastig, want gezien de beperkte accuduur zal je de houder altijd bij je moeten hebben, zeker als je ergens overnacht, plus natuurlijk een USB-kabel of de meegeleverde adapter. Aan de andere kant snap ik de keuze van Samsung ook, het zorgt ervoor dat het horloge compacter en waterdicht is.

Als een basislading aanwezig is, kan je het horloge inschakelen en gaan koppelen met je smartphone of tablet. Dit kan helaas enkel met de recentere Samsung Galaxy-toestellen en alleen indien Android 4.3 Jelly Bean of hoger is geïnstalleerd. Dit laatste komt doordat de Galaxy Gear een Bluetooth 4.0 LE-verbinding vereist, deze connectie is energiezuiniger dan zijn voorgangers.

Ik kan je sterk afraden om de smartwatch via NFC te koppelen terwijl je de oplaadouder al op het horloge hebt geklikt. De NFC-chip zit in de onderkant van de oplaadhouder verwerkt en is dan nauwelijks te bereiken met je smartphone. Dit komt door de beperkte flexibiliteit van het polsbandje en de grootte van Samsung’s moderne smartphones. Je kan de koppeling het beste laten verlopen door gewoon met je telefoon tegen de oplaadhouder te tikken, deze hoeft gedurende het hele proces ook niet aan het horloge gekoppeld te zijn.

Om de koppeling te kunnen voltooien moet je de Gear Manager-applicatie installeren op je telefoon, de rest gebeurt automatisch.


Besturing


Door naar links en rechts te vegen wissel je tussen de snelkoppelingen naar apps. Veeg je van boven naar beneden, dan sluit je een geopende app of ga je terug naar de klok als je al in het applicatie-overzicht was. Indien de klok getoond wordt, open je de Camera-app met dezelfde beweging. Veeg je op de klok van beneden naar boven, dan opent de nummerkiezer waarvandaan je kunt bellen.

Een dubbele tik met twee vingers opent een Instellingen-venster waar je de schermhelderheid en het volume kan instellen, ook zie je hier de status van de accu en de Bluetooth-verbinding. Druk je twee vingers op het scherm en houd je even vast, dan komt een applicatie-overzicht tevoorschijn.

Via de telefoon kun je instellen wat er moet gebeuren als je tweemaal op de aan-knop drukt, standaard wordt S Voice geopend, maar je kan dus ook een andere app kiezen als je dat liever hebt.