3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


In de verpakking van de Chromebook 14 vind je niet alleen de Chromebook zelf, maar ook enkele handleidingen om je op gang te helpen met Chrome OS. Natuurlijk is er ook een acculader aan het pakket toegevoegd.

Al met al bevat de verpakking alleen het broodnodige en zeker niet meer dan dat. Voor deze prijs kan je echter ook niet verwachten dat HP met allerlei leuke extra’s zal gaan smijten.


Uiterlijk


De HP Chromebook 14 heeft een heel eigen uiterlijk als je kijkt naar het gemiddelde HP-product. Wellicht heeft HP wat feedback vanuit Google ontvangen, want aan de hand van het uiterlijk is het al niet geheel verrassend meer dat het hier gaat om een laptop met Google’s besturingssysteem erop.

Van HP ontvingen wij helaas een redelijk saaie zilveren uitvoering van de Chromebook 14, de laptop is echter ook verkrijgbaar in diverse felle kleurtjes. De laptop ziet er redelijk strak uit door het materiaal- en kleurgebruik. Het valt wel op dat het onderste deel van de behuizing redelijk dik is voor een moderne laptop. We zijn toch meer en meer aan ultrabooks aan het wennen. De Chromebook 14 past niet helemaal in dat beeld, afgezien van dat er natuurlijk sowieso geen Windows en Intel Core-processor inbegrepen is.



Aansluitingen


Aan de linkerzijde van de Chromebook 14 vind je een Kensington-poort om de laptop te beveiligen tegen diefstal. Verder zitten hier een HDMI-, twee USB 3.0- en een gecombineerde microfoon- en audio-poort.

Aan de rechterzijde heeft HP een USB 2.0-poort, SD-kaartlezer en accu-aansluiting geplaatst. In principe is de Chromebook 14 dus voorzien van zo goed als alle zaken die je je kan wensen.

Bouwkwaliteit


Voor een laptop van een dikke 300 euro voelt de Chromebook 14 relatief stevig aan. Natuurlijk zijn er wel bepaalde zaken waarin het beter zou kunnen, maar gezien de prijs is dat niet helemaal eerlijk om te eisen.

De behuizing is bijvoorbeeld geheel gemaakt van plastic. Persoonlijk zie ik liever een metalen behuizing, maar dat is voor deze prijs natuurlijk een volslagen krankzinnige eis. Desalniettemin is de behuizing redelijk stevig, je kan er best wat kracht op uitoefenen voordat deze mee gaat buigen.


Het materiaalgebruik voor de onderkant is overigens juist weer bovenmatig goed. Het gaat om een plastic dat een rubberachtige structuur heeft en daarom redelijk stroef is. De laptop staat dus erg stevig op een ondergrond, ook bijvoorbeeld op je schoot.

De bescherming van het beeldscherm is redelijk matig. Je kan het scherm eenvoudig buigen en het beeldpaneel is in ieder geval niet afgedekt met Gorilla Glass of iets soortgelijks. Dat zou de laptop ongetwijfeld ook aanzienlijk duurder hebben gemaakt.

Het scharnier is voldoende stroef, maar het scherm klappert wel een paar seconden na als je de stand aanpast. Ook dit kan natuurlijk beter, maar voor deze prijs hoef je dat niet te verwachten.