4min

Camera

De Lumia 1520 heeft een PureView-sensor aan boord. Deze sensor heeft een maximale resolutie van 20 megapixel, maar daarvan gaat een deel verloren om de uiteindelijke foto te verbeteren. Afhankelijk van hoe je het beeldformaat instelt, schiet je foto’s in maximaal 16 of 19 megapixel met een respectievelijke verhouding van 16:9 en 4:3.


Video’s neemt de Lumia 1520 op in Full HD, met een snelheid van 30 beelden per seconde. Wat dat betreft loopt Nokia wel achter de feiten aan, zo schieten de Acer Liquid S2 en Samsung Galaxy Note 3 beiden al 4K-video’s met 30 beelden per seconde of Full HD met 60 beelden per seconde. De hardware van de Lumia 1520 is ertoe in staat, dus mogelijk is Microsoft wat dit betreft de beperkende factor. Jammer is het hoe dan ook, maar Nokia heeft mij wel geïnformeerd dat een update deze functies alsnog kan introduceren. Dat de ondersteuning alsnog komt staat niet vast, maar is wel aannemelijk.

De Nokia Lumia 1520 is uitgerust met vier camera-apps, wat de boel niet direct overzichtelijker maakt. Je hebt namelijk de standaard Camera-app, Nokia Camera, Nokia Cinemagraph, en Nokia Glam Me. Dan zijn er ook nog Nokia Creative Studio en Nokia Storyteller waarmee je foto’s kunt bewerken en organiseren. Volgens mij is er inmiddels dus wel sprake van een wildgroei aan fotogerelateerde applicaties. Gelukkig is Nokia Smart Camera geïntegreerd in Nokia Camera, dat scheelt alvast wat.

Foto’s


1: Externe belichting, 2: Geen belichting, zonder flitser, 3: Met flitser

Met externe belichting weet de Lumia 1520 prima te presteren. De kleuren op de foto zijn zo goed als identiek aan de werkelijkheid en er is ook veel detail zichtbaar. Zonder externe belichting en flitser valt er eveneens niks te klagen, veel beter dan dit zien we op dit moment nog niet.

Dat is ook te zeggen van de foto waarbij de flitser is gebruikt. Omdat er een dubbele flitser op de smartphone zit bestond er van tevoren onrust of de foto niet zwaar overbelicht zou worden, maar dat valt alleszins mee. Als je de foto met externe belichting en de foto met flitser vergelijkt, valt wel op dat de kleuren bij de tweede foto wat verzadigd zijn. Qua detail valt opnieuw niet te klagen.

1: Automatisch, 2: Aangepaste belichting, 3: Aangepaste belichting, met flitser

De Nokia Camera-app geeft je veel mogelijkheden tot het instellen van de instellingen, maar er is helaas geen kant-en-klare sportmode. Daarvoor ben je aangewezen op de automatische instellingen of moet je zelf aan de slag gaan.

In de automatische mode zijn de wagentjes onscherp, al brengen veel concurrenten het er niet beter vanaf. Als je gaat spelen met de sluitertijd en het diafragma, kan je de bewegende objecten wel scherp in beeld krijgen, maar dat gaat weer sterk ten koste van andere zaken zoals de helderheid van de foto. Als laatste heb ik geprobeerd of de flitser er nog wat van kon maken, maar ook dan is de foto zeer donker, hoewel de karretjes er wel haarscherp op staan.

Al die extra mogelijkheden zorgen dus nog niet per definitie voor de perfecte foto in alle omstandigheden.

1: Buiten, van dichtbij, 2: Op korte afstand


De foto’s van de stenen en de auto zijn bovengemiddeld goed. Detail, helderheid, kleuren, het klopt allemaal en dat gelukkig ook zonder enig spoor van ruis.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd, 3: Zelfde als bij 2 en bewogen

Ook de foto’s van het gebouw in de verte zijn prima. Veel smartphones laten zich bij deze test om de tuin leiden en maken de voorgrond veel te donker waardoor bijvoorbeeld de onderlinge stenen van de parkeerplaats niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. De Lumia 1520 laat zich in dit geval echt niet kennen.

Met de Lumia 1520 kan niet ver worden ingezoomd, maar dat is ook geen ramp. Dit is de maximale zoom zonder kwaliteitsverlies en dat is een prima foto. Doordat er geen optische zoomlens aanwezig is ga je kwaliteit verliezen als je extra inzoomt.

Tijdens het schieten van de foto’s viel ook op dat de optische stabilisatie echt veel invloed heeft. Als je geen vaste hand hebt, kan je met de Lumia 1520 nog steeds een scherpe foto schieten, getuige de derde foto waarbij ik mijn hand licht bewoog tijdens het schieten.

Video’s


Voor het schieten van een video moeten we het momenteel doen met een Full HD-opname met 30 beelden per seconde.


De optische stabilisator levert uitstekend werk af, het beeld schokt in geen enkele zin. Voor een Full HD-video is er ook voldoende detail aanwezig. Wel springt de autofocus af en toe in werking, wat het beeld niet ten goede komt, maar dit zie ik door de vingers.

Ik vind de video wel wat donker, ook rijden de auto’s niet geheel vloeiend voorbij door de lage beeldsnelheid. Als laatste vind ik het opmerkelijk dat de viervoudige microfoon niet kan voorkomen dat de wind zeer duidelijk hoorbaar is. Het overige geluid is overigens wel in orde.