4min

Tags in dit artikel

, ,

Invoerapparatuur, scherm en geluid

Toetsenbord


Over het toetsenbord van de Asus Zenbook UX301L heb ik eigenlijk weinig te klagen. Het is voorzien van verlichting, zodat je ook goed in een donkere omgeving kan werken, wat in deze prijsklasse toch wel een vereiste is.

Ook over de indeling van het toetsenbord heeft Asus goed nagedacht, in mijn optiek zijn alle benodigde sneltoetsen te vinden boven de F-toetsen in combinatie met de functie-toets. Geen enkele optie is in mijn optiek overbodig, het enige wat ik wel mis is de mogelijkheid om via een sneltoets een muzieknummer of video te pauzeren of naar het volgende/vorige nummer te springen.

Tot slot doet het toetsenbord natuurlijk ook prima waar het voor is bedoeld, het typen. De toetsen zijn allemaal van een prima grootte en de afstand tussen de toetsen is naar mijn idee prima.


Touchpad


Een ander onderdeel van de bediening naast het toetsenbord is natuurlijk het touchpad. Deze is de laatste jaren steeds belangrijker geworden, mensen die ervaring hebben met de MacBooks van Apple zullen beamen dat Apple al langer bezig is met het optimaal benutten van het touchpad.

Microsoft is daar met Windows 8 eigenlijk pas echt mee begonnen. Het is echter aan de fabrikanten om hun hardware ook te voorzien van een goed touchpad en de benodigde drivers die vereist zijn om het touchpad aan te sturen. In het geval van de Asus Zenbook UX301L lijkt dat prima te zijn gelukt.

De touchpad ondersteunt invoer van maximaal drie vingers tegelijk. Standaard zijn echter alleen invoermogelijkheden van twee vingers geactiveerd. Daarmee kan je door te tappen in plaats van te drukken de muis bedienen, wel zo handig. Verder kan je met twee vingers door de openstaande applicaties vegen als je vanaf de linkerkant naar binnen veegt. Door met twee vingers van boven naar beneden te vegen verschijnen de opties van een applicatie, dat staat gelijk aan een rechtermuisklik. Door via de rechterkant naar binnen te vegen verschijnt de Charms Bar van Windows 8.

De touchpad reageert erg prettig en snel, ik had er in elk geval geen enkele moeite mee. Mocht je tijdens het schrijven van lange documenten wel problemen hebben met de touchpad, dan kan je deze via de functietoets en F9 gewoon tijdelijk uitschakelen, ook wel zo handig.


Scherm


Het scherm van de Asus Zenbook komt in het geval van ons reviewmodel pas echt tot zijn recht als je Windows 8.1 hebt geïnstalleerd. Windows 8.1 ondersteunt namelijk de mogelijkheid om de DPI aan te passen, waardoor het scherm groter kan worden weergegeven en de pixels worden gebruikt om het beeld scherper te maken.

Een schermresolutie van 2560 x 1440 pixels op een 13,3 inch scherm is namelijk echt veel te klein om fatsoenlijk te gebruiken, zeker met een touchscreen. Met een hogere DPI-instelling komt dit veel beter tot zijn recht. Het is alleen wel jammer dat veel oudere desktop-applicaties hier niet mee overweg kunnen en alsnog gewoon enorm klein worden weergegeven. Hopelijk lost Microsoft dat nog op in toekomstige updates of brengen veel applicatieontwikkelaars de nodige updates uit.

Het scherm beschikt ook over een touchpanel, je kan Windows 8 dus ook bedienen door op het scherm dingen aan te klikken met je vinger. Het scherm ondersteunt invoer van maximaal 10 vingers tegelijk. Bij deze laptop is de toegevoegde waarde van een touchscreen in mijn optiek niet bijzonder groot, het is mogelijk en het is een leuk extraatje, maar het scherm is niet te draaien zodat je het systeem als tablet kan gebruiken. Wel ben ik van mening dat elk Windows 8-apparaat een touchscreen óf een goede touchpad moet hebben. Asus kiest bij dit model dus voor beide. Daarbij moet ik wel opmerken dat Intel de eisen voor ultrabooks het afgelopen jaar heeft aangepast en sinds de vierde generatie Intel processoren een touchscreen verplicht heeft gesteld.

Het belangrijkste onderdeel van het scherm zou ik bijna vergeten: De kleuren en de kijkhoek. Asus heeft duidelijk gekozen voor een hoogwaardig scherm, ik ben erg tevreden met de weergave van de kleuren en ook de kijkhoek is dik in orde. Al met al een mooi scherm!


Geluid


Asus heeft gekozen voor de eigen Sonicmaster-hardware en -speakers in deze Asus Zenbook, maar heeft wel Bang & Olufson ICEpower-technologie toegepast op deze producten. Hierdoor moet het geluid in alle situaties goed klinken. Ik heb dit uiteraard uitvoerig getest en ik moet zeggen: Voor een ultrabook klinkt het helemaal niet slecht, wel blijf ik de lage tonen een beetje missen, maar dat blijft gewoon een lastig verhaal in hele dunne behuizingen zoals ultrabooks, tablets en smartphones. Het grote geheim van het geluid in deze ultrabook zit in de locatie van de speaker. Deze zit namelijk tussen de twee scharnieren van het scherm boven het toetsenbord. Een zeer slimme keuze van Asus.