3min Devices

Review: Toshiba Portégé Z30-A-12X

Invoerapparatuur, scherm en geluid

Toetsenbord


De Toshiba Portégé Z30-A is voorzien van een chiclet-toetsenbord. Bovenaan het toetsenbord zit een rij functietoetsen die een dubbele functie hebben. Toshiba heeft er standaard niet voor gekozen om de toegevoegde functie primair te maken. Gezien het uiterlijk van de knoppen is dat ook niet wat je verwacht.

De toetsen ogen in de lengte wat beperkt, maar het toetsenbord typt gewoon lekker weg. Tevens is er voorzien in toetsenverlichting zodat je ook met weinig omgevingslicht gewoon goed kunt zien waar je mee bezig bent. Er is in dit opzicht gewoon weinig aan te merken op de Portégé Z30-A.

Review: Toshiba Portégé Z30-A-12X

Touchpad


Het touchpad van de Portégé Z30-A-12X is niet veel bijzonders, maar wellicht heeft Toshiba er ook niet zo zeer de aandacht op gelegd bij de ontwikkeling. Opvallend is dat links- en rechtsbovenin een aanraakgevoelige knop zit. Die knoppen zijn respectievelijk bedoeld voor het in- of uitschakelen van het touchpad en een energiezuinige mode. Onder de knoppen zit een led die aangeeft of de onderliggende functie is ingeschakeld.

Het touchpad heeft een gemiddelde grootte en ondanks dat de linker- en rechtermuisknop boven het touchpad zitten, kan je de onderkant toch als drukknop gebruiken. Zoals bij een MacBook is het gehele touchpad een drukknop.

In de app van het touchscreen is het touchpad in te stellen, zodat je verschillende multitouch-commando’s kunt kiezen. De benaming is af en toe wat verwarrend, maar dankzij de toevoeging van een demonstratievideo moet je er altijd uit kunnen komen.

Review: Toshiba Portégé Z30-A-12X

Scherm


Het scherm van 13,3 inch heeft een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Bij een consumentensysteem uit deze prijsklasse zou ik hier direct over vallen, bij een zakelijke laptop is het scherm echter ook nog steeds van belang. Ik ben van mening dat Toshiba eigenlijk ook in deze markt niet meer aan kan komen met zo’n resolutie. De resolutie had best een stapje hoger mogen zijn.

Dankzij het niet-reflectieve scherm heb je echter wel nauwelijks last van omgevingslicht, wat ervoor zorgt dat je op vrijwel elke locatie moet kunnen werken met de Portégé Z30-A-12X.

Toshiba heeft er niet voor gekozen om een touchscreen op de Portégé Z30-A te integreren. In combinatie met Windows 8 is dat natuurlijk jammer omdat het besturingssysteem in onze ogen veel beter is met een touchscreen. Voor een zakelijke laptop zien we een touchscreen niet als vereiste, maar rond dit prijspeil is het ook weer geen overbodige luxe.

Geluid


De geluidsuitvoer is bij een zakelijke laptop wellicht wat minder van belang omdat hij normaliter niet voor entertainment wordt gebruikt. Voor een presentatie zal de zakelijke gebruiker echter toch wel eens moeten terugvallen op de geïntegreerde speakers.

Voor dat mogelijk zeldzame geval hoeft niet direct gevreesd te worden met een Portégé Z30-A-12X, maar het geluid is nou ook weer niet echt iets om enthousiast van te worden. De speakers brengen niet veel volume voort en in de hoge tonen is er weinig detail. Het geluid is acceptabel, niet meer.