Conclusie

Microsoft heeft met de Surface Pro 3 enorme stappen vooruit gezet, het bedrijf richt zich met de Surface Pro 3 op de professionele gebruiker en student. Dat doet het bedrijf ook erg goed, dat blijkt ook wel uit de ontvangst in de Verenigde Staten: Microsoft heeft laten weten dat dit het snelst verkopende model tot op heden is. Ik moet daarbij wel opmerken dat dit eigenlijk alleen geldt als laptopvervanger. Behalve een Surface Pro 3 moet dus ook een bijbehorende Type Cover worden aangeschaft.

De Surface Pro 3 aanschaffen zonder cover of toetsenbord is eigenlijk vrij kansloos. Je bent dan volledig afhankelijk van het touchscreen en onscreen toetsenbord. Hoewel er niets mis is met dat toetsenbord, typt het wel lastiger en is het veel minder productief. Daarnaast kost het ook flink wat ruimte op het beeldscherm. Voor de tablet-apps hoef je eigenlijk ook nog geen Windows 8.1-tablet te kopen, want eerlijk is eerlijk: hierop loopt Microsoft nog ver achter op Android-tablets en de iPad. Het app-aanbod in de Windows Store stelt nog steeds behoorlijk teleur. Op Windows Phone maakt het bedrijf nu grote stappen voorwaarts, wellicht dat de Windows Store in de komende jaren nog gaat volgen. Maar dat is nu nog niet het geval.

Als je van plan bent de Surface Pro 3 aan te schaffen, dan ben je eigenlijk verplicht om ook de Type Cover te kopen. Ik vind het een groot minpunt dat deze producten niet in een aantrekkelijke bundel worden aangeboden. Daar reken ik Microsoft in deze review dan ook op af. De Suface Pro 3 kan een hele goede laptopvervanger zijn en voor menig professional het ideale systeem, maar niet zonder Type Cover.

Het scherm is met 12 inch groot genoeg om mobiel te werken en voor mensen die veel onderweg zijn is het een ideaal formaat. Ook is de tablet een stuk dunner en lichter dan zijn voorganger, dat zijn echt grote verbeteringen. Het geluid klinkt aardig maar het maximale volume blijft een beetje achter. De bouwkwaliteit is mede dankzij goede scharnieren, Gorilla Glass 3 en de magnesium behuizing erg goed.

Tot slot raad ik iedereen aan om het goedkoopste model links te laten liggen, 64GB aan opslagcapaciteit op een Windows-systeem is echt veel te weinig. 128GB is echt het minimum, maar 256GB is aan te raden, dat kost ook een paar duiten meer.
8.1
  • Standaard in veel standen te gebruiken;
  • Prettig en groot scherm om op te werken;
  • Hogere schermresolutie;
  • Goede bouwkwalteit;
  • Top als laptop..
  • ..als tablet minder aan te raden;
  • Schermresolutie is een vreemde eend in de bijt;
  • Niet in bundel met Type Cover te krijgen;
  • Goedkoopste model heeft te weinig opslagcapaciteit;