3min

Tags in dit artikel

, ,

Inhoud, design & onderdelen

Verpakkingsinhoud


Het is al lang geleden dat ik de verpakking van een product echt bijzonder heb gevonden, maar Alcatel verdient in dit geval wel wat extra aandacht. De Idol Alpha wordt namelijk geleverd in een metalen cilinder met een dop erop. Je trekt de inhoud er met behulp van een lipje uit en dan komt onder andere de Idol Alpha tevoorschijn. Een unieke en bijzondere verpakking.

Afgezien van de smartphone bevat de verpakking aardig wat zaken. Zo is er een in-ear headset, een adapter met een stroomsterkte van 1 ampère, een USB-kabel, een snelstartgids en een blaadje met een tool om de simkaart te plaatsen.

Iets unieks -maar in mijn ogen niet bepaald charmant- is dat de Idol Alpha wordt geleverd met een USB naar jackplug-adapter. De Idol Alpha beschikt namelijk niet over een aansluiting voor een headset, wat ik zeer merkwaardig vind.



Design


De keuze voor het weglaten van de headset-aansluiting heeft Alcatel ongetwijfeld gemaakt vanwege het ontwerp van de Idol Alpha. De smartphone is voorzien van metalen zijdes en aan de boven- en onderkant zitten doorzichtige vlakken. Het oogt erg bijzonder, maar heeft maar een beperkt nut: het vlak aan de bovenkant wordt verlicht in het geval van notificaties, de onderkant verlicht de Android-knoppen.

De achterzijde van de Idol Alpha is gemaakt van stroef plastic. De combinatie van een dunne behuizing van metaal en plastic zorgt ervoor dat het toestel lekker in de hand ligt. De randen rondom het scherm zijn ook vrij dun en daardoor is de Idol Alpha goed te bedienen met één hand.

De Idol Alpha oogt mooi en bijzonder, maar het ontbreken van een headset-aansluiting vind ik niet handig. Je kan natuurlijk gebruik maken van een draadloze headset via Bluetooth, maar het blijft onhandig dat je in alle andere gevallen aan de bijbehorende adapter moet denken.

Onderdelen


De Idol Alpha is aan de voorkant voorzien van een groot touchscreen, dat netjes aan het oppervlak ligt. Daarmee bedoel ik dat er weinig ruimte tussen de beschermlaag en de werkelijke display zit, dat zie je rond dit prijspunt namelijk nog regelmatig. Boven het scherm zit een speaker, links daarvan een camera en rechts zitten twee sensoren voor omgevingslicht en het uitschakelen van het scherm als je het toestel naar je gezicht brengt.

Alcatel heeft helaas niet gekozen voor de integratie van de Android-knoppen in het scherm en hanteert ook Google’s oude layout voor de knoppen. Onder het scherm vind je dus de knoppen Terug, Hoofdscherm en Opties. De knoppen zitten in de zwarte band onder het scherm, maar staan afgebeeld op het doorzichtige vlak dat verder naar beneden zit. Dat is verwarrend, het duurt even voordat je daaraan gewend bent. De microfoon zit ook subtiel in de onderste doorzichtige band verwerkt.


Op de achterkant komen de doorzichtige vlakken vanzelfsprekend opnieuw terug. Bovenaan vinden we ook een flitser, camera en microfoon. Vrijwel onderaan het toestel is een serie inkepingen gemaakt, waarachter een speaker is verwerkt. Links en rechts naast deze gaatjes zitten twee kleine uitstulpingen die ervoor moeten zorgen dat het geluid niet geblokkeerd wordt als het toestel plat ligt. Daarover later meer.



Op de linkerzijde heeft Alcatel bovenaan een simlade geplaatst, vrijwel onderaan zit de USB-aansluiting, ik ben niet te spreken over de locatie van die poort aangezien die onhandig is voor de fabrikanten van accessoires, die rekenen op een USB-poort aan de onderkant van het toestel. Op de rechterzijde zitten de volumeknoppen en de aan/uit-knop. Op de boven- en onderkant zijn geen zaken geplaatst en het toestel kan niet geopend worden. Zoals al aangegeven is er geen aansluiting voor een headset, ook een microSD-lade mist.