6min Devices

Review: Samsung Gear S – Meest uitgebreide smartwatch tot nu toe

Gebruikservaring

Algemeen


De Gear S is in omvang vrij fors, maar zit vooral dankzij het gebogen scherm toch niet echt verkeerd aan je arm. Natuurlijk mag de behuizing nog veel dunner worden, maar ik had van tevoren verwacht dat de Gear S nog veel robuuster zou zijn dan het geval blijkt.

Ondanks de aanwezigheid van een Snapdragon 400-chipset, welke ook gewoon in hedendaagse smartphones zit, is de Gear S toch vrij traag. De chipset is dus niet krachtig genoeg voor Tizen, of Tizen is niet voldoende aangepast op de chipset. Wat het ook mag wezen, de interface hakkelt veelvuldig wanneer je bijvoorbeeld door de kaarten veegt.

Review: Samsung Gear S – Meest uitgebreide smartwatch tot nu toe
De stappenteller van de Gear S heeft helaas ook weinig waarde. Toen ik bijvoorbeeld op een morgen op werk aankwam al zo’n 1000 stappen gezet, terwijl mijn telefoon er pas 450 had geteld. Een stappenteller aan je arm is gewoon een raar idee en het zal fabrikanten nog veel moeite kosten om alle andere bewegingen weg te filteren bij het tellen.

Desgewenst kan je muziek afspelen met de Gear S, maar je moet er dan natuurlijk wel rekening mee houden dat je een minuscule speaker tot je beschikking hebt. Het geluid is nog net acceptabel, maar ik opteer toch liever voor iets anders om mijn muziek mee af te spelen.

Middels S Voice kan de Gear S spraakgestuurde commando’s uitvoeren, maar dat blijft vrij beperkt en je moet ook in het Engels praten. Veel opdrachten resulteren in een zoekopdracht, de meeste andere opdrachten zijn niet zulke spannende dingen zoals het afspelen van een muziekje of het openen van de fotogalerij. Het verwerken van de spraak duurt vrij lang en voor geavanceerde opdrachten hoef je bij de Gear S ook niet aan te kloppen.

Review: Samsung Gear S – Meest uitgebreide smartwatch tot nu toe

Scherm


Zoals bij veel smartwatches het geval is, wordt het horloge bij bepaalde armbewegingen gewekt en springt het scherm aan. Bij de Gear S gebeurt dat veelvuldig, ook wanneer je het horloge niet had willen wekken. Op zich geen ramp, maar het kost wel accu en kan onbedoelde invoer bovendien in de kaart spelen. Aangezien het horloge waterdicht is heb ik het ook tijdens het douchen gedragen en dat kan ik je absoluut afraden. Het scherm springt steeds aan en de druppels worden als invoer gezien. Als je niet oplet heb je na een douchebeurt waarschijnlijk heel wat instellingen aangepast, een aantal mensen gebeld en een stuk of wat onbegrijpelijke berichten verzonden.

Het scherm van de Gear S heeft een resolutie van 360 bij 480 pixels op een grootte van 2 inch. Daarmee kom je op zo’n 300 pixels per inch en dat doet Samsung prima. Het horloge is voorzien van een AMOLED-scherm en de kleuren spatten er dan ook van af. AMOLED-schermen geven kleuren vaak overdreven weer, maar dat vind ik bij smartphones en tablets een stuk storender dan bij een smartwatch, omdat je er vaak maar kort naar kijkt. Dankzij een sensor kan de Gear S de schermverlichting automatisch aanpassen.

Ondanks dat het scherm groter is dan op veel andere smartwatches, blijft het natuurlijk een crime om het toetsenbord te gebruiken. Ik heb absoluut geen dikke vingers, maar de Gear S vat mijn aanrakingen in dit geval toch vaak verkeerd op. Het is absoluut geen uitkomst om meer dan één regel te typen. Het toetsenbord is zoals vermeld niet echt goed en van de Swype-Functie word je ook niet blij.

Wel zorgt het grote scherm ervoor dat het navigeren door menu’s wat eenvoudiger wordt. Maar bij het vegen is er wel iets opmerkelijks aan de hand: wil je horizontaal vegen, dan hoef je niet vanuit de rand te bewegen, terwijl dat bij verticaal vegen juist wel absoluut vereist is.

Zelfstandig functioneren


Bellen via je smartwatch kon al met de Galaxy Gear en verschillende andere Samsung-horloges, maar het blijft natuurlijk een beetje raar om met je pols bij je gezicht rond te lopen terwijl iedereen kan meeluisteren. Dan bel ik toch liever via een headset of met de telefoon aan mijn oor.

Omdat de Gear S voorzien kan worden van een simkaart, zou je denken dat het horloge ook moeiteloos kan dubbelen als smartphone. In principe is dat ook zo, maar opmerkelijk genoeg heb je toch eerst een telefoon nodig om de Gear S bij het eerste gebruik überhaupt te kunnen activeren. Ook als je extra apps wilt installeren ben je aangewezen op de applicatiewinkel op je telefoon.

Hoewel het horloge na invoering van een simkaart zijn eigen nummer heeft, wordt indien een koppeling actief is gewoon gebeld via je telefoon. Maar dankzij de separate internetverbinding hoeft de Gear S niet altijd in de buurt van je smartphone te zijn en krijg je bijvoorbeeld nog steeds notificaties binnen als je bijvoorbeeld naar de supermarkt bent en je telefoon thuis aan de lader hebt laten liggen.

Review: Samsung Gear S – Meest uitgebreide smartwatch tot nu toe Review: Samsung Gear S – Meest uitgebreide smartwatch tot nu toe

Opladen


Voor het opladen van het horloge heb je een specifieke adapter nodig. Als je meer dan een dag van huis gaat moet je er dus aan denken dat je die meeneemt, anders zit je op een gegeven moment zonder lading. De Gear S haalt een dag op één lading doorgaans makkelijk, een tweede dag is alleen mogelijk als je het horloge maar zeer sporadisch gebruikt en de 3G-verbinding helemaal niet gebruikt.

Het opladen verloopt traag. Waar de meeste smartwatches na een uur wel weer aan de 100 procent zitten, kost het de Gear S zo’n 2,5 uur. Wat wel erg slim is, is dat het dock eveneens over een accu beschikt. De Gear S heeft een accucapaciteit van 300 mAh en de accu in het dock bevat nog eens 350 mAh. Zo kan je de Gear S dus ook opladen als je onderweg bent en geen stopcontact voor handen hebt. Bij het laden gaat helaas wel relatief veel energie verloren, met die 350 mAh krijg je de 300 mAh-accu in de Gear S voor ongeveer 60 procent vol.