Conclusie

Samsung is back, back again. Samsung heeft zijn lesje geleerd vorig jaar en zit mogelijk nog met een vrachtschip vol Galaxy S5-exemplaren te kijken, maar langer wachten was geen optie. Het bedrijf heeft alle "fouten" van vorig jaar weggepoetst en komt dit jaar ijzersterk terug met de Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge.

Samsung heeft eindelijk afscheid genomen van het plastic en kiest nu voor een behuizing van metaal en glas. De bouwkwaliteit van de Samsung Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge is de beste die ik tot op heden heb gezien bij een smartphone. Samsung kon als techgigant niet achterblijven met een scherm met een QHD-resolutie van 2560 x 1440 pixels, het bedrijf is erin geslaagd een prachtig AMOLED-scherm te ontwikkelen van 5,1 inch met een dergelijke resolutie, dit terwijl de concurrentie dit vooralsnog alleen voor elkaar krijgt op veel grotere formaten.

De veel beklaagde vingerafdrukscanner van de Samsung Galaxy S5 en Note 4 heeft plaatsgemaakt voor een goed werkende drukgevoelige vingerafdrukscanner. De camera van de Galaxy S6 is in naar mijn mening de beste smartphonecamera op dit moment, maar de concurrentie zit alles behalve stil, het zal dan ook spannend worden of Samsung deze titel dit jaar weer vast te houden.

Samsung heeft Qualcomm gedumpt en bakt de chips voor zijn vlaggenschip weer zelf en dat is te merken, Samsung neemt direct een straatlengte voorsprong op de high-end chips van Qualcomm.

Niet alleen de hardware van de Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge is veel beter dan het afgelopen jaar. Ook softwarematig heeft Samsung de nodige verbeteringen doorgevoerd om de gebruiker te plezieren. Samsung levert nog maar een beperkte set verplichte apps mee maar vrijwel alle apps kunnen gewoon verwijderd of uitgeschakeld worden. Als gebruiker blijf je niet met een map vol niet gebruikte apps zitten. Verder heeft Samsung eindelijk ondersteuning voor thema’s toegevoegd zodat je het toestel volledig naar eigen smaak kan personaliseren, het aantal beschikbare thema’s valt op dit moment nog wat tegen, maar dat is een kwestie van tijd.

Hoewel Samsung getracht heeft de perfecte smartphones op te leveren is dat niet helemaal gelukt. Zo steekt de camera een paar millimeter uit de behuizing en dat is jammer, want daardoor beschadigd deze sneller dan nodig is. Het geluid is zeker redelijk tot goed te noemen maar zeker niet perfect. In vergelijking met de stereo-speakers van de HTC One M9 is het geluid echt een stuk minder. Ook heeft Samsung wat features gedumpt, zo is het toestel niet langer waterdicht, is er geen microSD-slot aanwezig en kan de accu niet worden verwisseld. Voor de meeste gebruikers zal dit niet zo’n probleem zijn maar jammer is het wel. Persoonlijk vind ik vooral het ontbreken van waterdichtheid jammer. Het grootste minpunt is in mijn optiek de accuduur, de accuduur is redelijk, niet meer en niet minder en dat is nou net een punt waarop ik iets meer innovatie verwacht van een fabrikant als Samsung.

De Samsung Galaxy S6 Edge is een hele toffe variatie op het vlaggenschip. Het is uniek en het is onderscheidend, wel is het een prijzige functie want je moet er 149 euro meer voor betalen. Persoonlijk vind ik Edge wel leuke extra functies bieden, maar zonder Edge is de Galaxy S6 ook zeker een heel goed toestel.

Samsung doet met zijn nieuwe vlaggenschepen een hele goede poging om de titel "beste toestel(len) van 2015" in de wacht te slepen. Dat durf ik op dit moment al wel te stellen, ondanks dat de accuduur niet perfect is.

8.8
 • Geweldig scherm;
 • Uitstekende bouwkwaliteit;
 • Goede prestaties;
 • Goede vingerafdrukscanner;
 • Goede camera;
 • Binnen 10 minuten op te laden voor vier uur gebruik;
 • Thema’s;
 • Vrijwel alle apps zijn optioneel;
 • Geen stereo-speakers;
 • Camera steekt uit behuizing;
 • Niet langer waterdicht;