3min

Accuduur

De accuduur van een smartphone is vandaag de dag wellicht wel het meest belangrijke aspect. Mensen zijn dan wel gewend om hun toestel minstens elke dag op te moeten laden, maar dat betekent niet dat ze daar ook blij van worden.

Om de accuduur van smartphones te testen, bekijken we hoeveel accucapaciteit het kost om een uur lang een video af te spelen. We laten de toestellen urenlang hun gang gaan en rekenen uiteindelijk uit wat voor percentage per uur benodigd is. Hierbij trekken we zaken zoals schermverlichting, geluid en draadloze connecties zoveel mogelijk gelijk, om de vergelijking eerlijk te houden.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


De LG G4 weet op het gebied van accuverbruik weinig indruk te maken. De G3 was in dit opzicht al absoluut geen ster, maar de G4 komt er nog een heel stuk slechter vanaf.

Nu is een test zoals bovenstaande natuurlijk mooi om als uitgangspunt te nemen, maar mensen zullen hun smartphone doorgaans niet de hele dag door gebruiken voor het bekijken van video’s. Dagelijks gebruik bestaat immers uit vele verschillende taken, zoals berichten versturen, foto’s maken, internetten en spelletjes spelen. Doorgaans kwam ik met de G4 de dag wel door, maar ik kan helaas niet ontkennen dat ik ook wel eens voor het einde van de dag door de lading heen was.

Ik wijs het Quad HD-scherm hiervoor aan als schuldige. Het menu Batterijgebruik van Android geeft een overzicht van hoeveel accucapaciteit verschillende onderdelen en apps verbruiken, het scherm steekt hierbij te allen tijden met kop en schouders boven de andere zaken uit.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur


In de nieuwe accutest van PCMark behaalt de G4 een score van 405 minuten. Volgens de test zelf is dit een degelijke score, op dit moment hebben we nog weinig vergelijkingsmateriaal om veel conclusies uit deze test te trekken. Het verschil met de Galaxy S6 mag echter wel aanzienlijk genoemd worden, ondanks dat die smartphone ook een Quad HD-scherm heeft.

De G4 biedt wel de mogelijkheid om automatisch een spaarstand in te schakelen wanneer de accucapaciteit een bepaald niveau passeert. Standaard schakelt deze functie in wanneer de accu nog voor 15 procent geladen is. Hierbij wordt het energieverbruik van apps ingedamd en schakelen de schermverlichting en trilmotor een paar tandjes terug. Om aan te duiden dat deze besparing is ingeschakeld, kleuren de balken boven- en onderaan het scherm rood. Op deze manier haal je toch nog wel wat extra uren uit je resterende acculading.