4min

Interface, software & gebruikservaring

Interface


Met de interface van de G3 stal LG wat mij betreft de show in 2014. De Android-interface van de G3 was -afgezien van het originele uiterlijk van Google- wat mij betreft gewoon de beste. De interface was duidelijk, schoon en aantrekkelijk. Met de G4 wijzigt LG op het eerste gezicht niet zo bijster veel en dat vind ik geen probleem. Wel benadrukt LG dat UX 4.0 een stuk lichter is dan zijn voorganger. Dat is mooi, want de G3 had er ondanks zijn krachtige hardware nog wel eens moeite mee.


In het menu dat je omlaag kunt trekken vanuit de balk bovenin het scherm is een extra schuifregelaar toegevoegd, om het systeemgeluid te regelen. Er is ruimte voor vijf schakelaars voor bijvoorbeeld het aan- en uitzetten van WiFi, Bluetooth en NFC, door naar links te vegen komen andere schakelaars in beeld, de volgorde van de schakelaars is bovendien te bewerken, je kunt desgewenst ook schakelaars verwijderen.

Het overzicht van geopende apps is een element dat wel duidelijk op de schop is gegaan. Bij de G3 werd een overzicht in een grid van drie bij drie getoond, bij de G4 is het de carrousel-vorm die Google zelf ook aanhoudt. Ik ben er geen fan van, omdat de apps vrij onherkenbaar zijn. Er wordt gewoon absoluut niet efficiënt omgesprongen met de beschikbare schermruimte. Een voordeel is wel dat de carousel veel meer dan negen geopende apps kan weergeven, een tekortkoming waar de G3 mee kampte.


Links van het hoofdscherm heeft LG een Google Now-achtig scherm verwerkt, met de naam Smart Bulletin. Op individuele kaarten worden opties en gegevens uit verschillende apps getoond. Standaard betreft het LG Health, Agenda, Muziek, Smart settings, QuickRemote en Smart Tips. Hoewel de interface wel mooi is vormgegeven is het voor de meeste gebruikers waarschijnlijk geen zinnige toevoeging.

Mocht je eens echt willen multitasken, dan is die mogelijkheid er bij de G4. Via de Dual Window-functie kan je twee schermen tegelijk tevoorschijn toveren. Het is wel zo dat apps hiervoor ondersteuning moeten bieden. Het is handig dat de G4 onthoudt welke apps je als laatste op deze manier gebruikt hebt, jammer is het dat je dezelfde app niet tweemaal kunt openen. Dat zou bijvoorbeeld bij Bestandsbeheer, Chrome, Gmail, Google Drive of Hangouts wel van pas kunnen komen.

Software


LG heeft de G4 standaard voorzien van 46 applicaties. Dat is wat meer dan de 43 die de G3 bij zijn lancering telde. Zaken die LG zelf heeft toegevoegd zijn bijvoorbeeld Bestandsbeheer, Cell broadcast, FM-radio, LG Backup, LG Health, Quick Remote, QuickMemo+, RemoteCall Service, SmartWorld en Voice Mate. Dit is dus best een hele waslijst dus, terwijl veel gebruikers waarschijnlijk maar een klein deel zullen gebruiken.

Gebruikservaring


Dankzij de bolle achterkant ligt de G4 lekker in de hand, maar zoals eerder al opgemerkt is het toestel natuurlijk wel erg fors. De bolle achterkant brengt in mijn opinie ook een aardig nadeel met zich mee. Ik heb mijn telefoon tijdens het werk standaard op mijn bureaublad liggen en ik vind het ook prettig om zo te reageren op berichten. Tijdens het typen hobbelt de G4 dan echter flink heen en weer, wat het typen natuurlijk nogal bemoeilijkt. Een minder grote bolling was in mijn opinie dus wel gewenst.


Dat LG de eigen skin lichter heeft gemaakt is wel te merken. De G4 laat over het algemeen niet op zich wachten. Dat is echter niet te zeggen van de camera. Door de onderste volumeknop dubbel in te drukken kan je ‘snel’ een foto nemen, maar dit duurt nog altijd zo’n 2,5 seconde. Dat is niet onoverkomelijk traag, maar het moment kan in die tijd al voorbij zijn, zeker aangezien je ook vaak loopt te zoeken naar de juiste knop omdat deze niet in het zicht is. Doordat de camera ook best hoog en in het midden van de behuizing is geplaatst, zit ook onbedoeld ook regelmatig met mijn vinger voor de lens als ik in landschapsmode een kiekje wil schieten.

De Knock On- en Knock Code-functies blijven zeer handig. Hiermee is het mogelijk om de telefoon te ontgrendelen met respectievelijk een dubbele tik of een patroon van tikken. De functies werken niet altijd perfect, maar wel goed genoeg om nog altijd een aardige meerwaarde te vormen.