3min

Uiterlijk

Wat uiterlijk betreft is de Moto G (2015) een duidelijke afstammeling van de eerdere twee uitvoeringen. Motorola hanteert bijvoorbeeld een redelijk grote radius voor de afronding van de hoeken van de behuizing en de achterzijde is voorzien van een bolling.

Deze Moto G is de eerste uitvoering die voorzien is van een waterdichte behuizing. Dit is natuurlijk een toevoeging waar je niet snel geklaag over zal horen; het kan altijd van pas komen. Motorola is erin geslaagd om de waterdichtheid te bereiken zonder gebruik te moeten maken van vervelende klepjes, de USB-poort en headset-aansluiting zijn gewoon open.

Mogelijk is de waterdichtheid wel de reden dat het toestel in de hoogte, breedte, dikte en het gewicht is toegenomen, terwijl de schermgrootte gelijk is gebleven. Voor een toestel met een scherm van 5 inch was de Moto G (2014) al niet slank en met de Moto G (2015) wordt het er dus alleen maar minder op. De verhouding van scherm tot behuizing neemt hierdoor ook af van 68,9 naar 67 procent.



Op de voorzijde heeft de Moto G boven het scherm een speakertje voor het voeren van telefoongesprekken, hier zitten ook enkele sensoren en de voorste camera. Onder het scherm zit een monospeaker voor multimedia. Waar de Moto G (2014) nog stereospeakers had, is dit nu dus niet het geval.

Op de achterkant vinden we natuurlijk de primaire camera. Deze is evenals bij de voorgangers midden op de behuizing geplaatst. Motorola opteerde ditmaal voor een dubbele flitser, het mag ook duidelijk wezen dat de camera één van de speerpunten van dit toestel moet zijn. De plastic achterkant is uitgevoerd met een patroon van diagonale groeven, wat je goed voelt als je het toestel in de hand hebt. In mijn ogen geeft het net iets meer finesse dan een vlakke achterzijde, maar een nadeel is wel dat er na verloop van tijd vuil in de groeven verzamelt.



De aansluiting voor een headset zit centraal op de bovenzijde van de Moto G, met rechts daarvan een secundaire microfoon. Deze microfoon kan gebruikt worden om ongewenst omgevingsgeluid weg te filteren. Op de onderkant zit de USB-aansluiting, centraal in het midden: precies zoals we dat graag zien. Doorgaans verwacht je hier ook de primaire microfoon, maar deze is in de inkeping van de onderste speaker verwerkt.

De enige fysieke knoppen van het toestel zitten op de rechtse zijde. Hier vinden we de aan-/uitknop en een volumeregelaar. De linkerzijde is geheel vrij van knoppen en aansluitingen.


Ondanks de waterdichte behuizing kan de achterzijde van de Moto G (2015) verwijderd worden. Deze handeling is nodig om een microSD- en SIM-kaart te kunnen plaatsen, de accu is daarentegen niet eenvoudig te verwisselen. Dat was bij de eerdere toestellen overigens ook niet zo. Bij het terugplaatsen van de achterzijde is het van belang dat alle zijdes goed nagelopen worden om er zeker van te zijn dat het toestel weer waterdicht is. Ook rondom de cameramodule moeten alle bevestigingspunten nagelopen worden. Gelukkig hoef je de Moto G niet vaak te openen.