Conclusie

Gelukkig heeft Sony heel vlot geleerd van bepaalde fouten die het bedrijf heeft gemaakt met de Xperia Z3+. Door het aanbrengen van een extra heatpipe heeft de Xperia Z5 geen last van oververhitting en presteert het toestel gelukkig gewoon naar behoren. Jammer genoeg weet de Xperia Z5 de goede accuduur van de Xperia Z3 niet te evenaren.

Hoewel het ontwerp van de smartphone in wezen niet heel anders is dan dat van vorige Xperia-toestellen, is de Xperia Z5 tot op heden wel de mooiste uit de reeks, als je het aan mij vraagt. De achterkant van matglas is een perfecte wijziging die de Xperia Z5 een stuk stijlvoller maakt. Ik ben bovendien erg blij met de integratie van de vingerafdrukscanner, welke in de aan/uitknop op de rechterzijde is verwerkt. Omdat je je vinger toch al snel op die plek legt, is dit een ideale locatie.

Qua hardware is de integratie van de scanner perfect, maar het is absoluut onbegrijpelijk dat deze niet direct bij de eerste start van de telefoon middels de wizard geconfigureerd kan worden. Ik denk dat er hierdoor aanzienlijk minder mensen gebruik zullen maken van deze ontgrendelmethode, je moet er immers op eigen houtje naar op zoek gaan en dat zullen veel mensen nalaten.

Om nog even bij de software te blijven: Sony voegt nog altijd echt veel te veel apps toe. Het is maar goed dat de Xperia Z5 standaard voorzien is van 32GB, want met 16GB was er alleen al hierdoor een serieus ruimtegebrek ontstaan. De software van de camera lijkt ook niet altijd optimaal: in de automatische mode wordt niet altijd de juiste instelling geselecteerd, waardoor foto’s wel eens flets uitpakken. Verder presteert de camera netjes.

De Xperia Z5 is een mooie telefoon. Het ontwerp is mooi, de telefoon is waterdicht, de prestaties zijn goed en de vingerafdrukscanner zit op een perfecte locatie. Maar in sommige opzichten laat Sony het nog wel liggen. Dat de vingerafdrukscanner niet direct bij de installatie van het toestel ingesteld kan worden is echt een belachelijke fout. Het zou ook fijn zijn als Sony eindelijk eens wat minder rommel installeert op toestellen, of gebruikers in ieder geval laat kiezen welke apps ze wel en niet willen hebben.
7.6
  • Achterkant van matglas oogt en voelt hoogwaardig;
  • Prestaties in orde dankzij extra heatpipe;
  • Waterdichte behuizing;
  • Vingerafdrukscanner zit op perfecte locatie..
  • ..maar software-integratie laat serieuze steken vallen;
  • Veel bloatware aanwezig;
  • Speakers klinken matig;