2min

Accuduur

De originele Nexus 5 had een 2300mAh accu aan boord, maar de daadwerkelijke werktijd op een volle accu stelde uiteindelijk toch teleur. De nieuwe Nexus 5X daarentegen, komt met een 2700mAh accu en zou, in theorie, dus voor een langere accuduur moeten zorgen. Daar staan dan weer wel tegenover dat de 5X een iets groter scherm en snellere hardware heeft, dus wat kan je onder de streep verwachten?

Om daarachter te komen, heb ik twee benchmarks gedraaid. Bij de eerste accutest laten we de Nexus 5X een uur lang HD-videomateriaal via YouTube streamen en kijken daarna hoeveel procent van de totale accuduur verbruikt is. Om de vergelijking met andere toestellen eerlijk te houden, zijn alle instellingen zoveel als mogelijk gelijkgetrokken. Uit de test blijkt dat de Nexus 5X na een uur al ruim 12% van zijn capaciteit kwijt is en daarmee een middelmatige score neerzet.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


Bij de tweede accutest laten we PCMark de Nexus 5x continue belasten met zakelijk gerelateerde taken totdat er geen energie meer over is. In dit scenario bleek de Nexus 5X het 435 minuten vol te houden, eveneens een relatief middelmatige score.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur


Al met al kunnen we tot de conclusie komen dat de Nexus 5X op het gebied van accuduur geen hoogvlieger is. Hij zal bij gemiddeld gebruikt aan het einde van de dag weer aan de lader moeten. Als je hem door de dag frequent en intensief gebruikt, heb je zelfs kans dat hij al leeg is voordat je nog aan het avondeten gaat beginnen. Het kan dus geen kwaad om een lader mee te nemen als je een lange dag op pad bent met de Nexus 5X. Een pluspunt: opladen van de Nexus 5X gaat vrij rap. Dit komt door de nieuwe USB-C aansluiting. Vanaf een accu met nog maar 2% energie, is hij na 32 minuten al op 50%.