2min

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


De Lumia 650 heeft een schermgrootte van 5 inch, dat is vandaag de dag zo’n beetje de standaard. Voor mij persoonlijk is het over het algemeen te groot om nog handzaam te kunnen noemen, al is het ook afhankelijk van de grootte van de randen rondom het scherm of ik een smartphone met één hand kan bedienen. Bij de Lumia 650 zijn die randen niet dik noch dun te noemen, maar ik slaag er niet in om de telefoon op comfortabele wijze met één hand te gebruiken. Dit is gewoon een persoonlijke bevinding die voor iedereen anders is, maar vind je handzaamheid een belangrijke eigenschap dan moet je hier wel mee oppassen bij de Lumia 650. Ga de telefoon bijvoorbeeld even in de winkel bekijken als je aanschaf overweegt.


Microsoft heeft de Lumia 650 natuurlijk voorzien van het eigen mobiele besturingssysteem Windows 10 Mobile. Of dit besturingssysteem bij je wensen aansluit kan ik niet voor iedereen beantwoorden. Het is natuurlijk wel zo dat er een duidelijke samenwerking tussen je computer en telefoon kan bestaan, mits deze allebei op Windows 10 draaien. Windows 10 Mobile ondersteunt zelfs een functie genaamd Continuum waarmee een smartphone met behulp van een docking-station kan worden omgetoverd in een computer, maar de Lumia 650 biedt deze optie helaas niet. Dat zal ongetwijfeld komen door een gebrek aan rekenkracht. Vooralsnog zijn alleen de Lumia 950 en Lumia 950 XL geschikt voor deze functie.

De Lumia 650 slaagt er aardig in om animaties vloeiend op het beeld te toveren, maar om nou echt te zeggen dat het tempo er goed in zit is wel wat overdreven. Het starten van apps duurt redelijk lang en ook voor het inladen van de gemiddelde website moet je zelfs via een WiFi-connectie het nodige geduld opbrengen.


Software


Microsoft heeft een aardig arsenaal aan extra applicaties aan de Lumia 650 toegevoegd. Ik noem bijvoorbeeld Amazon App, Audible, Duolingo, Facebook, Lumia Highlights, Lumia Offers, Shazam, Skype, Skype-video, Xbox en de volledige suite aan Office-apps. Het is nogal een lijst met apps, maar standaard heeft de Lumia 650 nog wel bijna 12GB aan opslagruimte vrij.

Ik vraag me wel af waarom er Skype en Skype-video op de Lumia 650 is geïnstalleerd, volgens mij had enkel de Skype-app al prima voldaan. Maar dan nog is dit een app die gewoon gratis uit de Windows Store kon worden gehaald, net als zo goed als alle andere apps. Het blijft natuurlijk gewoon troep waar ik persoonlijk niet op zit te wachten. Gelukkig kan je wel zo goed als alles verwijderen, wat bij Android doorgaans niet het geval is.