3min Devices

Review: Microsoft Lumia 650 – Veel waar voor je geld

Accuduur & prestaties

Accuduur


Voor het testen van de accuduur van de Lumia 650 maken we alleen gebruik van onze videostreaming-test, omdat de algemenere PCMark-accutest van Futuremark helaas niet beschikbaar is voor Windows 10 Mobile. Bij de streaming-test wordt een Full HD-video van YouTube urenlang afgespeeld en bekijken we achteraf wat dit voor aanslag op de accu heeft gehad.

De Microsoft Lumia 640 wist aardig uit te blinken in deze test. Die smartphone bleef destijds namelijk ruim onder een accuverbruik van 10 procent per uur en dat is nog steeds een goede prestatie. De Lumia 650 moet veel toegeven op zijn voorganger en komt uit op een verbruik van 13,3 procent per uur. Als we met deze prestaties rekenen zou de Lumia 640 deze test meer dan 10 uur volhouden en zou de accu in de Lumia 650 na ongeveer 7,5 uur al uitgeput zijn.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


Dat is geen klein verschil en het zou door meerdere factoren veroorzaakt kunnen worden. Allereerst is er natuurlijk de accucapaciteit, welke 20 procent lager is dan die van de Lumia 640. Vervolgens verschilt de chipset van de apparaten, al zou je zeggen dat de Snapdragon 212 minder gulzig is dan een Snapdragon 400-chipset. Dan is er het verschil in scherm: de Lumia 640 heeft een IPS LCD-scherm en de Lumia 650 een OLED-scherm. In theorie is OLED energiezuiniger maar dat is ook van het gebruik afhankelijk. Als laatste hebben we nog te maken met het feit dat de Lumia 640 bij de test draaide op Windows Phone 8 terwijl de Lumia 650 op Windows 10 Mobile draait. Al met al is het dus moeilijk om te bepalen waar het verschil vandaan komt, maar de grootste oorzaak lijkt me de verlaagde accucapaciteit.

Systeemprestaties


Het verschil in chipsets zal je waarschijnlijk doen vermoeden dat de Lumia 650 een minder grote rekenkracht heeft dan zijn voorganger. Als je de chipsets echter nader bestudeert, is het tegendeel echter ook mogelijk: in beide gevallen gaat het om een chipset met vier Cortex A7-rekenkernen, maar bij de Snapdragon 212 tikken de 100 MHz sneller dan bij de Snapdragon 400.

Dit verschil lijkt zich te manifesteren in de resultaten in AnTuTu Benchmark: de Lumia 650 behaalt een wat hogere score dan de Lumia 640.

Benchmark: Windows Phone: AnTuTu Benchmark – Total



Grafische prestaties


Wat betreft de grafische prestaties is de Snapdragon 212-chipset wel minder goed bedeeld dan de Snapdragon 400-variant. De eerstgenoemde moet het stellen met een Adreno 304 als GPU, laatstgenoemde bevat een Adreno 305. De schermen van de Lumia 640 en Lumia 650 hebben dezelfde resolutie, dit zal dus niet van invloed zijn op de grafische prestaties.

Benchmark: GFXBench 2.7 T-REX (C24Z16 onscreen)


De Lumia 650 weet in deze test zodoende ook beduidend minder hoog te scoren dan zijn voorganger. Het verschil in prestaties bedraagt bijna 25 procent.