3min

Tags in dit artikel

, , ,

De eerste boot & de WOW-factor

De eerste boot


Vol enthouisasme drukte ik op het start knopje achteraan het scherm….. om daarna van een koude kermis thuis te komen! Er was namelijk een klein beestje achter de glasplaat gekropen. Tot zover Apple’s kwaliteitscheck…


Gelukkig wordt de glasplaat vastgehouden met magneten. Deze kun je dus makkelijk verwijderen als je wat ducktape of een sterke zuignap op het glas aanbrengt, zo kun je hem makkelijk schoonmaken. Er moet wel gezegd worden dat je de garantie schaadt als je dit niet goed doet! Je kunt het glas ook breken, doe dit dus met alle zorg en alleen indien het echt echt nodig is.

Terug naar de eerste boot. Bij computers ken je het biepje dat bevestigt dat de computer in orde is. Bij Mac’s is dit eerder een "bong". Dit geluidje kun je horen in de video hier beneden. Daarna krijg je een wit scherm te zien en na een paar seconden het befaamde Apple-logo.


Wanneer Leopard gestart is krijg je een duidelijke wizard die je helpt om je iMac te configureren. Simpeler dan dit kan het niet! Hij detecteert zelfs Bluetooth en draadloze netwerken tijdens de wizard. Wanneer je alles hebt ingevuld krijg je voor het eerst het bureaublad te zien. Het spelen kan beginnen.

De WOW-factor


Op het ogenblik je het bureaublad voor de eerste keer ziet verschijnen zeg je maar een ding: "WOW"! Dit ding is super! En dat is het ook. Alle programma’s die je ook maar denkt nodig te hebben zijn aanwezig. Foto’s bewerken, video’s monteren, website’s maken, muziek en zoveel meer, alles is mogelijk. Daar bovenop werkt nu letterlijk eens alles samen. Je kunt alles slepen en verplaatsen naar andere programma’s. Overduidelijk is dat Apple al veel langer bezig is met het ontwikkelen van een "out of the box experience".

De hele interface is zo simpel en duidelijk dat het kleinste kind er mee kan werken! Voor een keer hoefde ik niet op zoek te gaan hoe het werkte, het is allemaal zo duidelijk. Vind je een bestand of programma niets, maak je geen zorgen. Typ het gewoon in spotlight, zelfs een e-mail vindt hij terug! Staat het op de iMac? Dan vindt je het gegarandeerd terug via Spotlight.


Iets per ongeluk verwijderd? Met Time Machine heb je het in no time teruggeplaatst. Natuurlijk heb je wel een externe harde schijf nodig om het te laten werken. Om ongeveer het uur maakt Time Machine dan een backup van je iMac.


Plaats te kort op het bureaublad? Geen probleem, start Spaces en verplaats je vensters naar een nieuw bureaublad. Je hebt de keuze uit vier bureaubladen. Plaats genoeg en daar bovenop kun je snel wisselen tussen de bureaubladen. Het kost je vrijwel geen moeite!


Standby en lange uptime, altijd iets waar Windows een probleem mee heeft gehad. Met de iMac en Leopard is het geen probleem! Ik zet hem iedere avond in slaapstand en de volgende dag start de iMac weer op in drie seconden, en is alles nog exact hetzelfde als toen ik hem in slaapstand zette. Vertelde ik erbij dat ik dit doe terwijl Aperture en Photoshop open staan?

CD kopïeren, mp3 rippen, dvd’s kopïeren en branden? Allemaal geen probleem. Hij doet het out of the box.


DivX- en wmv- films afspelen? Installeer Perian en Flip4Mac en je speelt perfect alle films af onder QuickTime!


Heb je toch nog Windows nodig voor iets? Ook geen enkel probleem! Start BootCamp op, verklein de partitie en installeer XP of Vista op de nieuwe partitie. Daarna stop je gewoon de Leopard installatie-cd in je iMac om de drivers te installeren en klaar ben je. Windows op je iMac! Oja, de partitie verkleint hij terwijl je gewoon verder surft op het web of terwijl je kijkt naar je favoriete film.