4min

Tags in dit artikel

, , ,

Het uitpakken & De hardware

Van het uitpakken heb ik spijtig genoeg niet veel foto’s, vanwege het enorme enthousiasme. Ik zal het daarom zo goed mogelijk uitleggen

De doos


De iMac doos is zeer mooi en stevig met een foto van de iMac die even groot is als de iMac die er in zit.


Bovenaan in de doos vindt je als eerste een kleine doos met de muis, het toetsenbord, de Apple Remote, handleiding en installatie-cd’s. De doos zelf zit in een groot stuk piepschuim, deze zorgt ervoor dat de iMac netjes op zijn plaats blijft tijdens het transport.


In de doos zelf vindt je nog de stroomkabel en natuurlijk de iMac zelf. Het is verrassend hoe weinig hij weegt. Je kunt hem perfect vasthouden met één hand. Voordat je kunt beginnen met het spelen moet je wel eerst alle beschermingsverpakking van de iMac verwijderen.

De voorzijde


De voorzijde geeft een goed beeld van het nette design van Apple. Op de foto hieronder is het 24-inch-model te zien. Het scherm zelf heeft een zeer hoog contrast en helderheid en is gewoon een plezier om naar te kijken. De kleuren spatten van het scherm! Omdat ik heel veel foto’s moet bewerken is dit voor mij een zeer belangrijke eigenschap. Alleen al voor het scherm is de iMac zijn euro’s waard!

Wat ook nog interessant is om te weten is dat de 24-inch-modellen een S-IPS-paneel bevatten. Misschien wist je het nog niet, maar driekwart van de TFT-schermen heeft een TN-paneel. Het voordeel van een S-IPS-paneel is dat de kleur en contrastweergave veel mooier is. Jammergenoeg zit er in de 20-inch-modellen geen S-IPS, maar een TN-paneel. Doe je af en toe aan fotobewerking, kies dan resoluut voor de 24-inch. Ben je een professioneel fotobewerker, dan kun je beter uitkijken naar de Cinema Displays van Apple.


De webcam


De bekende iSight webcam zit verborgen aan de bovenzijde van scherm. Als je er niet op let, zul je hem niet eens zien.


Met de webcam kun je via iChat of Phone-Booth een paar leuke effecten uithalen waarvan hieronder een voorbeeld.


De onderzijde


Links en rechts aan de onderzijde van het scherm vindt je de ingebouwde stereoluidsprekers. De klank is goed voor gewoon gebruik, de speakers kunnen een zeer hard geluid produceren, maar er gaat niets boven een set ‘echte’ luidsprekers. In het midden zitten twee sloten om het geheugen te vervangen of te upgraden.


De achterzijde


Buiten de IO, stroomaansluiting en ventilatiegaten is er niet zoveel te zien aan de achterzijde van de iMac. Het oogt wel weer zeer netjes en verzorgd (en stevig)!


Je hebt het misschien gezien, het aan- en uitknopje zit links onderaan (rechts op de foto) op de achterzijde. Niemand zal je iMac zomaar eventjes uitzetten!


De IO-poorten


Aan de achterzijde vind je een drietal USB 2.0-poorten, een Firewire 800-poort, een Firewire 400-poort, hoofdtelefoon jack-aansluiting, microfoon jack-aansluiting, een 10/100/1000 netwerkaansluiting en een mini-dvi-poort. De 2 jack-aansluitingen dienen tevens dienst al Digitaal In / Uit.


Zoals je kunt zien is de behuizing niet echt krasbestendig…

De cd/dvd-speler


De cd/dvd-speler is een slot-in-speler die aan de zijkant van de behuizing is te vinden. Hij is erg stil, het enige moment dat je hem hoort is wanneer hij snel iets leest van de cd waardoor hij snel moet draaien en bij het er insteken of er uithalen van een cd. Meer valt er niet over te vertellen, het is en blijft een cd/dvd-lezer/brander.


Het toetsenbord


Van het toetsenbord had ik vooraf niet zoveel goeds verwacht. Ik zat er echter volledig naast, het toetsenbord typt beter dan welk toetsenbord dan ook!


Aan beide zijkanten van het toetsenbord bevindt zich nog een USB-poort. Op één van deze twee sluit je de muis aan. Je kunt er ook een USB-stick op aansluiten, zolang deze niet teveel stroom vraagt. Probeer echter niet in Vista twee apparaten aan deze USB-poorten te hangen. Waar het in OSX mogelijk is om de twee poorten te gebruiken, klaagt Vista dat er onvoldoende stroom is.


Wel jammer is dat de lak snel beschadigd raakt.


De muis


Aan de muis moet je wel even wennen, vooral omdat er geen (zichtbare) muisknoppen op zitten. Er is echter wel een rechtermuisknop voorzien. Alleen moet je deze activeren in Leopard. Het scrollballetje is wat raar om mee te werken in het begin, maar je raakt er snel aan gewend. Het balletje wordt echter wel snel vuil, waardoor hij niet meer goed werkt. Even schoonmaken verhelpt het probleem, maar het is wel iets om rekening mee te houden.


Ook hier merken we een terugkerend fenomeen op, de slechte krasbestendigheid. Dit keer aan de onderzijde van de muis.


Apple Remote


Met deze kleine afstandsbediening bedien je "Front Row". Ook kun je er mee verschillende acties uitvoeren zoals het bladeren door nummers, het starten of pauzeren van nummers en het volume regelen. Met een druk op ‘Menu’ start je ‘Front Row’, Apple’s Media Center.


De onderstaande film is een kleine demo die speciaal is opgenomen om de functies van "Front Row" eens te demonstreren.


De boekjes en cd’s


Apple heeft nog een kleine handleiding bij de iMac gestopt, die alle belangrijke zaken uitlegt, maar daar blijft verder bij. Ook krijg je een paar stickers, OS X Leopard installatie-cd’s en de garantievoorwaarden.



Op naar de eerste start…