3min

Tags in dit artikel

, , ,

iLife 08 & andere applicaties

iLife 08


Bij de laatste generatie iMac’s wordt standaard iLife 08 geleverd. Dit pakket bevat iPhoto, iMovie, Garageband, iWeb, iDVD.


iPhoto 08

De naam verraadt al waarvoor dit programma gebruikt wordt. iPhoto is een fotobibliotheek. Je importeert al je foto’s in dit programma. Daarna kun je je foto’s sorteren op gebeurtenis, bijvoorbeeld een uitstapje of een verjaardag. Daarna kun je als je dat wilt aan de hand van een hele reeks gereedschappen je foto’s bewerken. Je kunt zelfs fotoboeken maken.


iMovie 08

Met iMovie kun je al je video’s bewerken. Het is de videotool voor beginnende videoamateurs. Zoals bij iPhoto worden hier ook alle video’s gesorteerd op gebeurtenis. Met een paar muisbewegingen heb je binnen de korste keren je film gemaakt. Overgangen, titels, effecten en geluid. Het zit er allemaal in!


De filmpjes die je al tegengekomen bent in deze review, zijn allen gemaakt met iMovie. Het programma werkt snel, nauwkeurig en het is makkelijk om te gebruiken, zonder al teveel functionaliteit in te leveren. Ook is de hoeveelheid geluidjes die er bij worden geleverd gigantisch. Een tekort aan deuntjes tijdens het maken van je films zul je niet hebben.Garageband

De naam van dit programma doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar met Garageband heb je je eigen muziek studio.


Je voegt de instrumenten toe en speelt daarna mee met Garageband. Je kunt verschillende takes doen, de muziek mixen, tonen bewerken met een visuele equalizer en ze daarna schrijven op cd. Heb je niet genoeg aan de ingebouwde instrumenten, dan kun je "Vocals Jam Pack" bijkopen. Deze voegt twintig instrumenten toe en meer dan 1500 stemmen.

iWeb

De meeste kennen Dreamweaver en Frontpage als de ideale website wysiwyg-programma’s. iWeb gaat hierin nog een stapje verder. In een handomdraai voeg je films van YouTube en kaarten van Google Maps toe en meer. Je kiest een thema, koppelt een fotogalerij aan je website en uploadt ze daarna naar het internet of naar je .mac-webspace.


iDVD

Met iDVD heb je binnen de kortste keren je filmpje van iMovie op een dvd gezet. Wat zo leuk aan iDVD is, is dat je met één thema automatisch een menu, effecten en indien gewenst een mooie fotogalerij krijgt. Kortom, met een klik op de knop heb je alles binnen handbereik.


Andere applicaties


Jullie vragen jullie misschien af welke programma’s ik allemaal gebruik op mijn iMac, hieronder een lijstje:
Dit is het lijstje van de door mij meeste gebruikte programma’s. Veel van deze applicaties zijn standaard al geïnstalleerd, schakel je dus over op een Mac, dan is ongeveer de helft van deze lijst al aanwezig.

Bijna voor alles heeft Apple een oplossing bedacht. Ik kan uren schrijven over de ervaringen die ik al heb gehad met Leopard, het is te veel. Tijd om het apparaat eens flink aan de tand te voelen en wat benchmarks te gaan maken.